Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klaster poljomehanizacije

Rezultatni nisu izostali: Jedino udruženi mogu povećati konkurentnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog novih radnih mjesta i povećanja izvoza, osječki Klaster poljomehanizacije najbolji je u Hrvatskoj. Od osam tvrtki članica, većina je u Osječko-baranjskoj županiji.

Prepoznali su da jedino udruženi mogu povećati konkurentnost na domaćem i stranom tržištu. A rezultati, nisu izostali. Povezivanje tvrtki u klaster za radnike znači samo jedno. 'Da će biti posla, a ako se ima posla, onda će biti dobro', rekao je Mijo Gojević, radnik u tvornici.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Iako ih je malo, od stotinu djelatnika samo su tri, posla u ovoj tvornici ima i za žene. 'Radim ovdje 11 godina, a prije sam bila u tekstilu. Sada možete misliti iz tekstila u metal', objašnjava Gordana Parlov, radnica u tvornici.

Ova je tvrtka, uz još sedam, udružena u klaster poljomehanizacije. Rezultati su vidljivi. 'Polako se to razvija u dobrom smjeru. Već idu prezentacije i polako prodaja roba', kaže Hinko Rulofs, komercijalni direktor tvrtke Eurometal.

HSS traži smjenu Jakovine zbog mutnih poslova s podjelom državnog zemljišta

Osječki klaster poljomehanizacije proglašen je najboljim. Alat je za povećanje konkurentnosti i izvozno je orijentiran.

'Ako govorimo o nekakvom prosječnom postotku izvoza, klaster ukupno izvozi oko 70% roba, a neke članice i preko 95%', pojasnio je Željko Erkapić, predstavnik Klastera poljomehanizacije.

'Mislim da je kvaliteta dokazana. Ljudi je malo, ali još uvijek imamo dovoljno znanja, volje i želje da održimo tvornicu', ispričao je Damir Cicvarić, sindikalni povjerenik tvrtke.

'Puna podrška. Pratimo što izlazi sa proizvodnih linija i nadamo se da će završiti na OPG-ovima u RH', kaže Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

S proizvodnih linija ove tvrtke izašla je jedinstvena sijačica u državi. 'Drugačija je po tome što ima hidrauliku koja se sklapa, može na cestu i ukapa se u Europske norme', ističe Ivan Vidaković, koordinator proizvodnje

'Zajedničkim nastupom sa klasterom to nam pojednostavljuje i otvara vrata tamo gdje možda sami ne bi mogli', objašnjava Ivan Kos, predsjednik Uprave OLT-a. Želja im je zadržati prepoznatljivost i osigurati opstanak na tržištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene