Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon se krenulo iz mjesta

Rezultati uredbe o isplati plaća: Doznajte tko su prevaranti, a tko poduzetnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV prvi je objavio kako nova uredba o isplati plaća, koja se primjenjuje tri dana, daje prve rezultate.

Od 45 tisuća sumnjivih tvrtki ili onih koji za 150 000 radnika ne uplaćuju mirovinsko i doprinose, 13 tisuća poslodavaca je i prije 1. svibnja počelo uplaćivati radnicima ono što su zaradili. Tri dana od primjene nove uredbe pokazuju da se uspješno krenulo u borbu s nesavjesnim poslodavcima.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković: ''Samo je 15 zemalja u NATO-u, EU, europodručju i Schengenu. Hrvatska je među njima''

Provjerili smo je li se lista dužnika odjednom istopila, ili još ima neodgovornih poslodavaca, koji i dalje ne plaćaju radnicima zarađeno. Tri dana smo izvještavali o tome kako su poslodavci počeli s isplatama doprinosa radnicima, a evo konkretnih podataka što se dogodilo u protekla tri dana.

Par tisuća radnika napokon znaju na čemu su

Samo su tri poslodavca pokušali isplatiti plaće svojim radnicima bez doprinosa, ali ono što je puno važnije jest da je danas 30 poslodavaca počelo radnicima uplaćivati mirovinske i zdravstvene doprinose. To je par tisuća radnika koji napokon znaju da će dobiti svoje mirovine.

U konačnici, zaključno s današnjim danom, poslodavci su svojim radnicima platili 17,5 milijuna kuna doprinosa. To je jako važno, jer ti ljudi sada mogu računati na to da će ipak imati pristojnu mirovinu.

Čime se prevaranti mogu poslužiti

Mogućnosti za prijevaru novog sustava ima, ali će oni u pravilu završiti loše za poslodavce prevarante. Primjerice, možete kao poslodavac isplatiti jednu kunu mirovinskog doprinosa i time pomisliti da ste riješili problem, no to neće biti slučaj. To je prijevara i banka će to proslijediti poreznoj upravi, a Porezna uprava će vam blokirati sve račune unutar sat vremena.

Druga mogućnost je da radnike isplaćujete u gotovini na ruke, popularnom kuvertom. Takva isplata nije protuzakonita, no svaki radnik mora dobiti isplatnu listu, a iznos na njoj mora biti isti kao onaj kojeg ćete dobiti na ruke. Ukoliko postoji razlika - to je prijevara. prijava takve isplatne liste Poreznoj upravi rezultirat će blokiranjem računa poslodavca u roku od par dana.

Dakle, postoje poduzetnici i postoje prevaranti - to je činjenica.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene