Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je mnogo'

Zapanjujući rezultati testiranja: Čak 10 posto hrane je zdravstveno neispravno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati analize hrane u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo otkrivaju da se, samo prilikom testiranja na prisutnost opasnih bakterija na 240 uzoraka hrane, zdravstveno neispravnim pokazalo čak 10 posto.

Deset posto neispravnih uzoraka hrane je mnogo, potvrdila je to i dr. Adela Krivohvalek, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

'Da je osoba koja boluje od bolesti jetre, kroničnih bolesti ili je alergična to konzumirala, to bi se loše odrazilo na njeno zdravlje', rekla je dr. Adela Krivohvalek, za Jutarnji list.

Usporedbe radi, u siječnju, od 118 uzoraka 'palo' je njih pet, a u veljači prošle godine samo dva posto hrane bilo neispravno i povučeno s polica. Dok je ove veljače u odnosu na prošlogodišnju 2,5 puta na hrvatskom tržištu povećan broj potencijalno opasne hrane.

Kako bi građani bili sigurni u ono što kupuju, Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' ima novi projekt koji bi uskoro trebao zaživjeti. Riječ je o novom 'žigu', odnosno certifikatu 'Oznaka kontrolirane kvalitete'.

Sve što 'znamo' o nezdravoj hrani je KRIVO!

'Budući da na našem tržištu ima svašta, plan je bio ponuditi proizvođačima i trgovcima priliku za opsežniju kontrolu, od kemijske, mikrobiološke analize, ispitivanje kontaminacije tla, vode, zraka...

Konkretno, u slučaju pojave aflatoksina u mlijeku morali su se povlačiti čitave serije proizvoda, a s ovom novom kontrolom do toga uopće ne bi trebalo doći. Mi bismo analizom prostorija, sirovina, zraka i tla otkrili aflatoksine prije nego što dospiju u mlijeko, a kamoli kada to mlijeko dospije do potrošača. Da je proizvodni proces praćen, odnosno da je sve analizirano u našim laboratorijima i prije konačnog proizvoda, treba vremena. Morat ćemo dulje vrijeme pratiti kvalitetu proizvoda, okolinu u kojoj se proizvodi, kao i cjelokupnu dokumentaciju koja zna imati i 90-ak stranica', kaže dr. Krivohvalek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene