215219
215219
215219
215219
215219

66,27 posto birača ZA, 33,13 posto PROTIV ulaska u EU

  • , 23.01.2012., 07:24
  • Autor:
  • komentara

Prvi službeni nepotpuni rezultati referenduma pokazuju da je 66,27 posto birača glasovalo ZA, a 33,13 posto PROTIV ulaska u EU.

 
 
 
 

Nevažećih ili neubačenih listića je 0,60 posto, a oni se pribrajaju biračima koji su glasovali PROTIV ulaska u EU.  Radi se o 99,93 posto obrađenih glasačkih mjesta na kojima se referendumu odazvalo 43,68 posto birača, uzmemo li u obzir i izlaznost u dijaspori (bez dijasapore izlaznost je 47,5 %). Referendumu je pristupilo 43,51 posto, odnosno 1,960,208 birača.

'To je to', komentirala je Vesna Pusić prve neslužbene rezultate referenduma, koje je objavio DiP. 'Od večeras naš put tek počinje', dodala je, misleći pritome na put Hrvatske u EU.

>> Milanović: Ne osjećam gorčinu, ali očekivao sam veći odaziv

>> Kosor o odazivu: 'Ljudi su se umorili, pregovori su bili dugi i naporni'

Najsnažniju potporu dali su birači u Međimurskoj, a najslabiju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pokazuju službeni nepotpuni podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji se temelje na više od 99 posto obrađenih biračkih mjesta.

Najviše eurofila u Hrvatskoj je u u Međimurskoj županiji gdje je 'za' EU glasovalo 75,73 posto birača. S više od 70 posto pridruživanje Hrvatske zajednici 27 europskih zemalja podržali su i birači u Brodsko-posavskoj (72,61 posto) i Požeško-slavonskoj županiji (70,14 posto).

Potporu ispod 60 posto iskazali su birači u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je za EU bilo 56,93 posto birača i Splitsko-dalmatinskoj (58,55 posto).

U Gradu Zagrebu 67,90 posto birača glasovalo je za ulazak u Europsku uniju, a njih 31,74 posto izjasnilo se protiv.

U Varaždinskoj županiji za je glasovalo 69,90 posto, Vukovarsko-srijemskoj 69,02 posto, Primorsko-goranskoj 68,81 posto, Istarskoj 68,40 posto, Gradu Zagrebu 67,80, Sisačko-moslavačkoj 67,66 posto, Osječko-baranjskoj 67,55 posto, Karlovačkoj 66,69 posto, Virovitičko-podravskoj 65,45 posto, u Zagrebačkoj 65 posto, Bjelovarsko-bilogorskoj 62,22 posto, Šibensko-kninskoj 63,74 posto, Zadarskoj 61,50 posto, u Koprivničko-križevačkoj 60,47.

Spomenimo i to da se za sada dijaspora izjasnila u korist ulaska Hrvatske u EU i to sa 83,18 % glasova.

Bude li i konačni ishod referenduma pozitivan Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Jučerašnji referendum drugi je u Hrvatskoj, nakon što su se građani u svibnju 1991. izjasnili o osamostaljenju Republike Hrvatske.

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su hrvatski građani referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Zbog vremenske razlike posljednje biračko mjesto bit će zatvoreno sutra u 4 sata u Los Angelesu u SAD-u.

>> Pogledajte najčudnija biračka mjesta u Hrvatskoj!

>> Ovo je najmanje glasačko mjesto: ZA ili PROTIV u kontejneru!

Biračka mjesta bila su otvorena od 7 do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu. Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se