Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati za Zagreb, Split, Osijek i Rijeku

Rezultati lokalnih izbora 2013 - prvi nepotpuni podaci DIP-a!

Prvi nepotpuni rezultati DIP-a pokazuju tko su vjerojatni pobjednici lokalnih izbora 2013. u četiri velika grada, Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

DIP iz minute u minutu nadopunjava, zasad još neslužbene i nepotpune, rezultate lokalnih izbora. Najnovije informacije o rezultatima lokalnih izbora po gradovima i županijama pratite na DNEVNIK.HR!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko kontrolira najviše novca? TO SE ZOVE MOĆ! Slika nije dostupna 100 posto obrađeno Rezultati lokalnih izbora 2013 - NAJNOVIJI podaci DIP-a!

>> Prvi nepotpuni rezultati drugog kruga lokalnih izbora!

Lokalni izbori: Prvi nepotpuni rezultati DIP-a za Zagreb i Zagrebačku županiju

Prema prvim nepotpunim rezultatima lokalnih izbora DIP-a za gradonačelnika Zagreba u prvom krugu izbora u vodstvu je Milan Bandić s 44,93% glasova, dok je idući kandidat s najviše glasova Rajko Ostojić s 26,1 % glasova.

Prva procjena rezultata za ostale kandidate za gradonačelnika Zagreba je sljedeća: Vladimir Ferdelji s 17,06 %, Margareta Mađerić s 4,59%, Tatjana Holjevac s 2,15%, Branko Vukšić s 2,07 %, Ante-Zvonimir Golem s 0,61%, Siniša Šukunda 0,38.

>> ZAGREB: Bandić i Ostojić u drugom krugu!

Lokalni izbori 2013: Prvi nepotpuni rezultati DIP-a za Split i splitsko-dalmatinsku županiju

Prema prvim nepotpunim rezultatima lokalnih izbora DIP-a u Gradu Splitu u prvom krugu izbora za gradonačelnika u vodstvu je Ivo Baldasar s30,64% glasova, dok je idući kandidat s najviše glasova Vjekoslav Ivanišević s 20,32% glasova.

Prvi nepotpuni rezultati DIP-a za ostale kandidate za gradonačelnika Splita je sljedeća: Željko Kerum sa 18,95%, Marijana Puljak 9,33%, Anđelka Visković 7,45%, Tomislav Zaninović 3,17%, Damir Vidošević 1,9%, Sanja Bilač 1,82%, Marijo Popović 1,75%, Pero Vučica 1,3%, Hrvoje Tomasović s 1,23% 

>> SPLIT: Kerum gubi izbore!

Lokalni izbori: Prvi nepotpuni rezultati DIP-a za Osijek i osječko-baranjsku županiju

Prema prvim nepotpunim rezultatima lokalnih izbora DIP-a za osječkog gradonačelnika u prvom krugu u vodstvu je Krešimir Bubalo s 36,34% glasova, dok je idući kandidat s najviše glasova Ivan Vrkić s 28,26% glasova. Prva procjena rezultata za ostale kandidate za gradonačelnika Osijeka je sljedeća: Dražen Vidović s 11,7%, Anto Đapić s 8,75%, Jaroslav Pecnik s 6,25%, Miroslav Šimić 3,28%, Daria Paloš s 2,03% i Zlata Halusek s 0,82%.

>> OSIJEK: U drugom krugu Bubalo i Vrkić

Lokalni izbori: Prvi nepotpuni rezultati DIP-a za Rijeku i primorsko-goransku županiju

Prema prvim nepotpunim rezultatima lokalnih izbora DIP-a u Gradu Rijeci u prvom krugu izbora za gradonačelnika u vodstvu je Vojko Obersnel s 49,39% glasova, dok je idući kandidat s najviše glasova Hrvoje Burić sa 16,12% glasova. Prva procjena rezultata za ostale kandidate za gradonačelnika Rijeke je sljedeća: Predrag Šustar 13,35%, Nikola Ivaniš 10,86%, Danko Švorinić 4,15% i Zvonko Čapko 3,18%.

>> RIJEKA: Obersnel i Burić u drugom krugu!

Cipek: Hrvatska demokracija se polako oporavlja

Gostujući u specijalnoj emisiji Nove TV profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek nije htio iznositi velike zaključke na temelju nešto veće ukupne izlaznosti na današnjim lokalnim izborima u odnosu na one održane prije četiri godine. Ipak, ustvrdio je da se 'hrvatska demokracija polako oporavlja'.

Na pitanje jesu li građani više gledali lokalna pitanja ili su glasali promatrajući i probleme na nacionalnoj razini, Cipek je rekao kako su sasvim sigurno gledali i nacionalnu razinu. 'Čovjek uvijek gleda svoj osobni interes, možda i poznaje neke kandidate pa će glasati za nekoga koga smatra dobrim susjedom, ali naravno da će glasovati i gledajući nacionalno', rekao je Cipek.

Za građane koji nisu izašli na izbore rekao je da su neodgovorni. 'Demokratski proces ne sastoji se samo od političara, nego i od odgovornih građana, a oni koji su ostali doma svakako nisu odgovorni', rekao je Cipek ističući kako se protivi ideji da se izlazak na birališta učini obveznim.

Prema prvim procjenama rezultata Lokalnih izbora 2013. za gradonačelnika Splita, Željko Kerum ispao je već u prvom krugu izbora. Evo kako je komentirao rezultate. 'Mislio sam da ću postići bolje rezultate i pobijediti u prvom krugu, ali volja naroda je takva i ja to poštujem. Očekivao sam puno više od ovog što sam dobio', rekao je Željko Kerum nakon što je čuo prve procjene rezultata.

Na pitanje je li gubitak na ovim izborima ujedno i kraj njegove političke karijere, Kerum odgovara: 'Ovo je početak moje političke karijere. U Splitu ćemo imati 5 vijećnika, u županiji desetak. Ovo je tek početak, a ne prestanak moje političke karijere', zaključuje Kerum.

Plenković o prvim procjenama rezultata: Ovo je korak naprijed, ali pričekajmo službene rezultate

U središnjici HDZ-a prve procjene rezultata komentirali su kao korak naprijed, a to temelje na činjnici da su u dva od četiri velika grada, u Splitu i Rijeci u drugi krug ušla dva njihova kandidata.

'Ipak su to izlazne ankete, ali i to su isto dobri rezultati', komentirao je Andrej Plenković dodavši kako je napredak očit, ali da će ipak pričekati rezultate DIP-a. Loše procjene rezultata HDZ-ove kandidatkinje za Zagreb Margarete Mađerić Plenković nije htio komentirati. 'Pričekajmo još službene rezultate pa da usporedimo uspjeh liste', rekao je Plenković.

Opačić: Ako se ovakav trend nastavi, mi smo zadovoljni

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić u izjavi za Dnevnik Nove TV izrazila je zadovoljstvo prvim procjenama rezultata lokalnih izbora, ali je ipak bila oprezna u svojim ocjenama.

'Zadovoljni smo time što smo u tri velika grada osigurali drugi krug. Nadam se da će gospodin Obersnel u Rijeci u prvom krugu završiti bitku', rekla je Opačić. Osvrćući se na rezultate izbora u Zagrebu, u kojima premoćno vodstvo ima Milan Bandić, Opačić je rekla kako je drugim krugom građanima dana još jedna mogućnost izbora.

U Splitu je, prema prvim procjenama rezultata, Željko Kerum izgubio, a u drugi krug idu kandidat SDP-a Ivo Baldasar i HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević. 'Da, bit će to bitka između dva kandidata, nadam se da će se građani odlučiti za smirenog i obrazovanog čovjeka. Ivo Baldasar vodi zasad, ali vidjet ćemo kako će biti do kraja večeri', rekla je Opačić.

Na kraju je napomenula i kako će predsjednik stranke i premijer Zoran Milanović, suprotno nekim najavama, večeras doći u stranačku središnjicu na Iblerovom trgu. 'Nitko ne bježi ni od čega, prvi krug je izuzetno važan za SDP', rekla je Opačić.

Obersnel: Vjerujem da ću dobiti dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu

'Te procjene su na neki način za mene očekivane, sve ozbiljnije ankete koje su bile rađene su pokazivale upravo ovakve rezultate. Morat ćemo pričekati i prave rezultate da budemo sigurni je li prvi ili drugi krug. Vjerujem da će rezultati biti takvi da ću dobiti dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu', komentirao je Vojko Obersnel i rekao kako je do sada postao gradonačelnikom na sve moguće načine te kako je sada možda vrijeme da se okuša i u drugom krugu, no sumnja da će drugog kruga uopće biti.

Prema ovim procjenama u drugi krug s Obersnelom odlazi i kandidat liste HDZ-HSS-HSP AS Hrvoje Burić. 'Imperativ je bio ući u drugi krug, znali smo da će to biti teška borba, ali dat ćemo sve od sebe da u drugom krugu pobijedimo', rekao je Burić.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene