Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za vrijeme Lorencina

Revizija u Ministarstvu turizma otkrila nepravilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo turizma prošle je godine na ugovore o djelu izdvojilo više od zakonom dopuštenog iznosa, a reprezentaciju su koristile i osobe koje na to nisu imale pravo, utvrdila je Državna revizija.

Revizija je to utvrdila pregledavajući poslovanje Ministarstva u 2015. godini, kada je ministar bio Darko Lorencin (IDS).

Pročitajte i ovo Tomo Medved Objavili svoju stranu priče Ministarstvo branitelja reagiralo na Vlahovićeve optužbe: "Pokušava se stvoriti nepostojeća afera" Slika nije dostupna Dok je Matić bio ministar Revizija 'pročešljala' Ministarstvo branitelja te otkrila nepravilnosti i propuste

Ugovori o djelu: 21 suradnik, 700.000 kuna

Zakon propisuje da izdaci za ugovore o djelu u tekućoj godini ne smiju prelaziti dva posto ukupnog iznosa za osnovne plaće s doprinosima, a u Ministarstvu turizma dosegnuli su 2,8 posto, navodi Revizija. Za plaće zaposlenika Ministarstva planirano je 24,9 milijuna kuna, a na ugovore o djelu utrošeno gotovo 700.000 kuna, što je 201.000 kuna više od propisanog iznosa.

Naknade za ugovore o djelu iznosile su 692.00 kuna, ugovori su zaključeni s 21 vanjskim suradnikom, od kojih je sedam bilo iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koje se nalazi na istoj lokaciji gdje i Ministarstvo turizma. Pojedini ugovori zaključeni su za poslove koji su redovna zadaća djelatnika Ministarstva turizma - izradu raznih akata, pripremu sjednica kolegija i sastanaka, vođenje zapisnika, unos raznih podataka u računalo i dr.

Revizija je u ranijim posjetima upozoravala Ministarstvo na previsoke rashode za ugovore o djelu, Ministarstvo je to uvažilo i u 2014. uspjelo ih je svesti u zakonske granice (1,9 posto), da bi ih u 2015. ponovno povećalo.

Angažman vanjskih suradnika Ministarstvo objašnjava manjim brojem zaposlenih od predviđenog. Od 310 potrebnih službenika krajem 2015. bilo ih je zaposleno 163, dakle upola manje, a s obzirom na to da i dalje vrijedi zabrana zapošljavanja u državnim tijelima, Ministarstvo je prinuđeno dio poslova obaviti ugovorom o djelu.

Reprezentaciju koristile i osobe koje na to nemaju pravo

Iako je Ministarstvo za reprezentaciju potrošilo trećinu manje nego je planiralo, Državna revizija upozorava da su reprezentaciju koristile i osobe koje na to nisu imale pravo, a da u pojedinim slučajevima dokumentaciju ne prate računi o ostvarenim troškovima.

Prema Vladinoj odluci, reprezentaciju mogu koristiti samo ministar i njegov zamjenik, u Ministarstvu turizma to su činili i pomoćnici ministra, tajnik kabineta ministra i drugi državni službenici, utvrdila je Revizija.

Ministarstvo je u 2015. za reprezentaciju planiralo 838.000 kuna, a potrošilo 568.000 kuna, dakle 270.000 kuna ili 32,3 posto manje.

Državni ured za reviziju utvrdio je i da je Ministarstvo, u okviru aktivnosti "Konkurentnost turističkog gospodarstva" jednom korisniku bespovratno dodijelilo 80.000 kuna, a on prijavljeni projekt nije proveo u 2015. godini.

Za prvi dio odobrenih mu sredstava (48.000 kuna), korisnik Ministarstvu nije dostavio izvješće o namjenskom trošenju potpore s pratećom dokumentacijom, te ga nije pravodobno obavijestio da ne može projekt odraditi u ugovorenom roku. Stoga se nisu stekli uvjeti za isplatu drugog dijela potpore, koje je Ministarstvo korisniku isplatilo u iznosu 32.000 kuna, navodi Revizija.

Zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta, Ministarstvo turizma od revizije je dobilo uvjetno mišljenje.

Podsjetimo, Revizija je nedavno otkrila nepravilnosti i u Ministastvu branitelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene