454617
454617
454617
454617
454617

Slaba karika Plenkovićevog tima

  • , 24.10.2016., 11:37
  • Autor:
  • komentara

Izabrani su novi ministri, izvršene primopredaje, a vrlo brzo uslijedili i prvi javni nastupi nekih novih, ali nekih starih ministara.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Pixsell)
Ilustracija (Foto: Pixsell)

Pretpostavka je da će Andrej Plenković u svome timu suradnika htjeti imati one koji komuniciraju na isti način kao i on, koji će slijediti ne samo njegovu politiku već i retoriku. Sudeći po ministrima (od kojih su široj javnosti neki već poznati) sposobnost političke komunikacije bila je svakako jedan od kriterija.

Davor Ivo Stier i Damir Krstičević pripadaju najužem premijerovu timu i obojica su vrlo slični Plenkoviću. Karakterizira ih, prije svega umjerenost – i izvedbena i sadržajna. Mirnoća izlaganja, logičan slijed misli, jasna struktura i primjerenost rječnika.

S diplomatskom pozadinom, međunarodnim političkim iskustvom, Davor Ivo Stier zapravo i nije iznenađenje u tom komunikacijskom aspektu.

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr (Foto: Dnevnik.hr)

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr

Svojevrsno iznenađenje je Damir Krstičević koji svojom staloženošću, kultiviranim nastupima pa čak i govorničkom profinjenošću odudara od stereotipnog poimanja generala ili ratnog zapovjednika vojske. Stereotipi (temeljeni i na američkim filmovima) podrazumijevaju agresivnost, asertivnost vojnih dužnosnika koja nikako ne bi odgovarala političarima. No, svojim nastupima general Krstičević (za razliku od nekih drugih generala koje smo mogli čuti u hrvatskom javnom govoru) zaista pokazuje predispozicije za jednu kulturnu političku komunikaciju.

Što se govora i javnih nastupa tiče, javnosti su otprije poznati novi, stari ministri Marić i Tolušić. Obojica su pokazala da mogu jasno i logično komunicirati o potezima u svom resoru koji možda široj javnosti nisu toliko jasni i transparentni kao neki drugi (primjerice, o pitanjima kulture će manje-više svako spremno davati svoje mišljenje, dok će o poreznim reformama ipak više vjerovati na riječ stručnjacima). Stručnjaci katkada mogu dodatno komplicirati shvaćanje makroekonomske politike, BDP-a, PDV-a i sličnih pitanja pa je važno posjedovati upravo sposobnost da se komplicirane stvari objasne na što jednostavniji način. A u tome vrijedi pravilo – ako ne možeš jednostavno objasniti što govoriš, tada vrlo vjerojatno ni sam ne razumiješ temu.

Tomislav Tolušić je svojevrsni presedan, ministar koji iz jednog resora odlazi u drugi. I još k tome, u resor koji je često bio kamen spoticanja različitih vlada. Ministrima poljoprivrede je gotovo uvijek vladalo nezadovoljstvo (ili su možda oni koji pripadaju tom resoru bili najglasniji u negodovanjima!!), a Tolušić se već nakon dan dva morao suočiti s posebnom retoričkom formom i pokazati umijeće kriznog komuniciranja po pitanju mogućnosti širenja zaraze salmonelom. Također pokazuje govornički potencijal i dobro snalaženje u javnim nastupima.

Slaba karika Plenkovićeva tima (barem što se javne komunikacije tiče) je novi ministar zdravstva Kujundžić. I to ne zbog nekih recentnih izjava već zbog govorničke reputacije koju je stvorio na predsjedničkim izborima. Svi ga se sjećamo kao elokventnog, odlučnog, ali ipak agresivnog govornika s kategoričnim i isključivim izjavama. Njegovi su nastupi tada bili prilično oštri, žestoki i uvredljivi te je u nekoliko navrata pokazao manjak govorničke kulture (osobni napadi na Ivana Vilibora Sinčića, diskreditiranje i uvredljivo prelaženje na „ti“ u javnom nastupu).

No, politička i govornička situacija je tada bila drugačija, predizborne kampanje uvijek izvlače najgore iz političara pa se možemo nadati da u situaciji kada je funkcija osigurana (barem za neke vrijeme) neće morati posezati za očajničkim potezima govornika bez argumenata. Međutim, zasigurno će se naći u konfliktnim situacijama, morati suočiti s nezadovoljnim liječnicima, problemima i javnim raspravama. Treba znati dobro se pripremiti, vladati materijom, obuzdati temperament i kulturno komunicirati. Možda je to bila i jedna od uputa koje mu je dao šef Vlade.

U svakom slučaju, ako je suditi prema nekolicini izabranih ministara, možda će hrvatska javnost konačno biti u prilici vidjeti demokratsko kulturno političko komuniciranje na djelu.

Sve dok ne uključi prijenos Sabora!

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se