Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vještaci ponovili

'Retardant je jedini krivac za nesreću u Rudinama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ponovljenog vještaćenja, na Županijskom sudu u Splitu, iskazima vještaka nastavljeno je danas suđenje za tešku željezničku nesreću nagibnog vlaka u Rudinama u kojoj je poginulo 6, a ozlijeđeno 55 osoba.

Vještaci Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba i današnjim svjedočenjima potvrdili su nalaze iz elaborata po kojem je utvrđeno da je nagibni vlak bio ispravan i da su svi kočnički sustavi radili.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Nesreća kod Varaždina - 4 Tragedija kod Varaždina Maleno mjesto zavijeno u crno, sumještani se opraštaju od poginulih: "Žalosno je"; Policija poslala posebno upozorenje

Vještaci su ponovili da je neposredan i jedini uzrok željezničke nesreće koja se u Rudinama dogodila u srpnju 2009. godine retardant TG-300. Potvrdili su da je brzina vlaka pri ulazu u zavoj radijusa radijusa 255 metara bila 133 kilometra na sat. Potvrdili su i testove koji su pokazali da se lokomotiva na dijelu koji je bio tretiran retardantom nije mogla zaustaviti. a ne bi "pomoglo" ni pjeskarenje.

>> Suđenje za Rudine odgođeno jer vještaci nisu stigli u Split

'Vlak je iskliznuo nakon blokade kočnica što se događa kad je podloga skliska i nema trenja na pruzi', kazao je vještak Jaman Barišić.I u prvom stručnom nalazu vještaci su rekli isto, ali braniteljski tim optuženih to je opovrgavao i žestoko inzistirao na tehničkoj neispravnosti vlaka, ali i mogućoj ljudskoj grešci.

Odvjetnici su na sve načine pokušavali dokazati kako je problem prvenstveno u neispravnosti vlaka, a tijekom suđenja inzistirali su i na radu slovenskih vještaka koji su utvrdili dru gačije uvjete kočenja. Međutim, njihovo vještaćenje za ovo suđenje bilo je neslužbeno.Petoro je optuženih za nesreću putničkog nagibnog vlaka na pruzi Zagreb-Split u Rudinama: Ivan Medak, bivši direktor HŽ-a, Ivan Tomašković i Jozo Bazina, direktor i savjetnik tvrtke "Intrade", Drago Rogulj, voditelj protupožarne zaštite HŽ-a i Branko Tišljar, vatrogasac DVD "Stružac".

Tereti ih se da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG - 300 čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću vlaka te da su bili svjesni posljedica. Suđenje na Županijskom sudu u Splitu nastavlja se sutra. (VLM Agencija)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene