Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sada imaju

Represija djeluje: 122.451 radnik od sada prima i plaću i doprinose!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Represivne mjere prema poslodavcima koji nisu isplaćivali radnicima doprinose pokazale su rezultate.

Neki su godinama dobivali minimalac, ali im poslodavci nisu plaćali doprinose. Sramota je da u 21. stoljeću ima poslodavaca koji ne plaćaju doprinose svojim radnicima, zbog čega smo došli do proračunske rupe od 20 milijardi kuna u zdravstvenom sustavu, možda čak i više. U petak izlazi nova lista poslodavaca koji ne isplaćuju doprinose radnicima.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni"

Država je tome odlučila stati na kraj tako da od ovog mjeseca nema isplate plaća dok nisu plaćeni zdravstveno i mirovinsko. Kakvo je stanje na kraju mjeseca?

>> Čačić o neisplati doprinosa i privatizaciji: Ima onaj vic o Muji i Hasi...

U svibnju je zaključno s današnjim danom tvrtki koje nisu plaćale doprinose bilo 45.711. Zbog toga mnogi koji odlaze u mirovinu imaju problema s malim iznosima. Da podvučemo crtu, u svibnju je 205.711 radnika radilo, a da im poslodavci nisu isplatili plaću.

S današnjim danom brojka se promijenila - 122.451 radnik počeo je dobivati plaću s uplaćenim doprinosima. Radi se o svoti od 113.581.151 kuna koje su poslodavci uplatili u mirovinski i zdravstveni fond. To bi na godišnjoj razini bilo otprilike milijardu kuna, što je ogroman novac.

Naravno, imamo i drugu stranu medalje. 83.431 radnik u ovome trenutku radi, ali poslodavci im nisu isplatili plaću ni doprinose. Neki bi rekli, čaša je poluprazna ili polupuna. Većina je dobila satisfakciju, no 83.431 radnik nije.

>> Kako je moguće da se u državnim tvrtkama godinama radi bez doprinosa?

Što se tiče kazni, država je krenula u represivni dio, radnici nisu krivi, a poslodavci zasigurno dobro zarađuju da im uz plaću mogu platiti i doprinose. U ovome trenutku je ispisano 247 postupaka naplate, znači u postupku su ti poslodavci i njihove tvrtke da im se blokiraju žiro računi i da im se naplate mirovinski i zdravstveni doprinosi za te radnike.

Slijedi prva faza - zabilježba, a potom ide i blokada. Onda se država namiruje, točnije radnici, za mirovinsko i zdravstveno. U konačnici ako to ne ide, ide ovrha svih nekretnina i pokretnina. To je jedna velika sramota da smo morali reagirati uredbom za nešto što u normalnim zemljama Europske unije praktički ne postoji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene