Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje za javnost

Rektor Lučin: Nedopustivo je policijom ići na radnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako to da je Zakon primjenjiv za radnike odmah, a za one koji su upropastili brojna poduzeća i ostavili radnike i njihove obitelji bez sredstava za život, tek i ako stignu na red, stoji u priopćenju prof.dr. Lučina.

Slučaj Jadrankamena ponukao je rektora Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Peru Lučina da se u javnosti oglasi priopćenjem. Naime, reagirao je na novinarski komentar o tome kako to da akademska zajednica tako zdušno brani neka svoja stečena prava reagirajući na mogućnost za profesore koji ostanu u sustavu nakon 65. godine više ne plaća resorno ministarstvo, već matična institucija iz svojih sredstava, a šuti na nepravilnosti koje se događaju u društvu.

Pročitajte i ovo Nikola Gračak Jeste li ga vidjeli? Oglasila se sestra nestalog Nikole: "Molim vas kao Boga!" Željeznička nesreća u Srbiji Teška nesreća u Beogradu Sudarili se vlakovi u tunelu: Jedan prošao kroz crveno, 13 osoba je ozlijeđeno

Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Slučaj Jadrankamena ne smije se više ponoviti, nedopustivo je policijom ići na radnike koji su se usudili, braneći svoje interese, ukazati na još jednu spornu privatizaciju koja za posljedicu ima stečaj. Zakon se mora poštivati i institucije sustava moraju neometano djelovati, no neminovno se nameće pitanje kako je Jadrankamen, kao i mnoge druge privatizirane tvrtke, došao u situaciju u kojoj se nalazi.

I laicima je jasno da je brački kamen svjetski brand i da je takav proizvod profitabilan. Prema informacijama koje prenose mediji, vlasnik ima jedan aktivan sudski postupak za izvlačenje 1,5 milijuna kuna iz Jadrankamena, koji se na splitskom Općinskom sudu vuče već nekoliko godina. Policija je prošlog mjeseca prijavila još jedna slučaj izvlačenja novca iz Jadrankamena, navodno, 24,2 milijuna kuna. No dok se protiv vlasnika i njemu sličnih, okončaju aktualni i budući postupci, proći će zasigurno nekoliko godina.

Dakle, ne čudi pitanje koje si postavlja svaki građanin ove zemlje, kako to da je Zakon primjenjiv za radnike odmah, a za one koji su upropastili brojna poduzeća i ostavili radnike i njihove obitelji bez sredstava za život, tek i ako stignu na red. Nažalost, slučaj Jadrankamena nije usamljen, sličnih priča u Hrvatskoj ima i stoga akademska zajednica mora tražiti odgovor na pitanje kako to da Državno odvjetništvo i policija rade punom parom, a zasluženu sankciju za kriminal čekamo godinama. Dakle, odgovor novinaru na njegov komentar jest da akademska zajednica nije niti slijepa ni gluha na sve što se događa i nije istina da reakcije nije bilo. Brojni su članovi akademske zajednice i intelektualci godinama upozoravali na nepravilnosti te nudili rješenja za spas posrnulih firmi. i svijetlih primjera ima, ali oni u poplavi crnih vijesti teško nalaze put do šire javnosti.

Akademska zajednica neće pozivati na pobune i svjesna je da ulica ne može riješiti nagomilane probleme, ali zato može i mora ponuditi rješenja za izlazak iz krize, a radnici koji smatraju da je njihova prava 'pomeo' divlji kapitalizam moraju znati da njihovu djecu, naše studente, ne odgajamo i nećemo odgajati da budu poltroni i nemisleći ljudi već osobe koje s nama moraju stvarati istinsku zemlju znanja u kojoj će svojim kompetencijama stvarati nove vrijednosti.

Jadrankamen je upozorenje, ali i opomena da se učini sve da se takav slučaj više ne dogodi, a akademska zajednica uvijek je na strani prava, pravde i poštenja, pa je dužna još aktivnije uključiti se u društvene procese kako bi omogućila ono što je u konačnici imanentno, a to je boljitak cijelog društva. Želimo da ovo priopćenje ujedno bude i poziv svim gospodarstvenicima i poduzetnicima za tješnjom suradnjom sa sveučilištem koje svojim resursima može omogućiti razvoj društva". (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene