Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno objavilo snimku

VIDEO Prosvjed studenata ADU-a zbog profesora koji je vraćen na posao nakon što ih je brutalno vrijeđao i urlao. Dekan najavio da će ponuditi ostavku

Aktualno Galerija Prosvjed studenata ADU-a - 6 Prosvjed studenata ADU-a - 6 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Provjereno: Skandal na ADU - 3 Provjereno: Skandal na ADU - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Skandal na ADU - 2 Provjereno: Skandal na ADU - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed studenata ADU-a - 8 Prosvjed studenata ADU-a - 8 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX +4 Provjereno: Skandal na ADU - 9 Galerija 1/9 >>
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić najavio je uoči prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti zbog vraćanja profesora Ozrena Prohića na nastavu nakon suspenzije da će Sveučilište dodatno ispitati situaciju na ADU-u te da očekuju precizne zahtjeve studenata.

"Podržavam legitimno pravo studenata ADU-a da održe prosvjed koji su najavili za danas i na kojem će predstaviti svoje zahtjeve i prijedloge, s kojim do ovog trenutka nisam upoznat", naveo je rektor Lakušić u pisanom odgovoru.

Istaknuo je da se u ime Sveučilišta apsolutno zalaže za nultu stopu tolerancije prema svakoj vrsti uznemiravanja i nepoštovanja. Dodao je da isto tako vjeruje kako se institucije odgovorno odnose prema svakom zasebnom slučaju u skladu s pravnim okvirom te posebno Etičkim kodeksom Sveučilišta.

"Stoga treba uzeti u obzir i legitimnost pravnoga okvira prema kojem je profesor (Ozren) Prohić vraćen na posao, sukladno informacijama koje imam dosad", ističe rektor.

Pročitajte i ovo Provjereno: Skandal na ADU - 10 Skandal na Sveučilištu Provjereno u posjedu snimke na kojoj profesor brutalno vrijeđa studente: ''Je*o ti bog mater...''

"Prema onome što sam čuo, a pretpostavljam da je snimka autentična, osuđujem takav način komunikacije kao apsolutno neprimjeren, ne samo u akademskom okružju već i javnom prostoru općenito. U skladu sa svojim ovlastima ispitat ćemo dodatno situaciju, a posebno iščekujemo precizne zahtjeve studenata koji će, vjerujem, biti izneseni na prosvjedu", poručuje rektor Lakušić, koji danas boravi u Splitu, gdje sudjeluje na sjednici Rektorskoga zbora.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik na vojnoj vježbi Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izrael najavio vojnu eskalaciju: "Omča oko grada Gaze se steže. Izrael će pokušati prepoloviti pojas"

Ozren Prohić vraćen je na posao na ADU nakon suspenzije zbog prijave za seksualno uznemiravanje, a zbog te odluke studenti Akademije održali su prosvjed. Okupilo se 200-injak studenata.

"Ima nas glasni smo, ovo ne staje na jednom prosvjedu, ovo je borba koja će vjerojatno trajati, sigurno se na sva pitanja neće sutra odgovoriti, ali otvoreni smo na dijalog, naravno uvijek i nadamo se da će naša borba uspjeti na kraju", rekla je Vida Skerk.

Studenti traže ostavku dekana zbog profesora Ozrena Prohića kojeg je on nakon dvije godine vratio na posao.

Dekan se tijekom prosvjeda obratio studentima i za sutra najavio izvanrednu sjednicu Vijeća, na kojoj će ponuditi svoju ostavku. Pozvao je studente da budu nazočni kako bi saznali hoće li profesor Prohić biti smijenjen.

"On se vratio na posao sa opomenom pred otkaz, dakle u ovom trenutku on ima bezuvjetnu opomenu da se u bilo kakvom prekršaju daje otkaz ugovora o radu", rekao je Davor Švaić, dekan Akademije dramske umjetnosti.

U fotogaleriji pogledajte fotografije s prosvjeda. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene