Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rektor Boras o obrazovanju

"U Švedskoj i Finskoj nisu puno bolje plaće, ali imaju častan položaj u društvu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras osvrnuo se na loše rezultate učenika na državnoj maturi i provođenje kurikularne reforme i otkrio što je, po njemu, u obrazovanju jedna od najvažnijih stvari.

Podsjetimo, ove je godine na državnoj maturi palo čak 425 gimnazijskih učenika, odnosno njih 3,3 posto, što je u odnosu na 2015., kad je maturu palo tek 249 gimnazijalaca, značajno povećanje. Nadalje, čak 12.000 učenika nije znalo riješiti jedan zadatak iz osnovnog dijela matematike.

Pročitajte i ovo Dr.sc. Miljenko Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Boras predložio, kolegij prihvatio Rektorski kolegij prihvatio Borasov prijedlog za privremenog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odluka na Senatu Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ostale tisuće mjesta na fakultetima Rektor Boras:  "Državna matura možda nije potrebna, ne mogu između dvije godine biti takvi drastični razmaci''

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da imamo dobre profesore, ali da je najveći problem u tome što su nastavnici i profesori premalo plaćeni i još važnije - da nemaju dignitetan položaj u društvu.

"Mi imamo dobre profesore hrvatskog jezika, ali se malo gleda na hrvatski jezik kao takav. Dakle, kulturu izražavanja, govorenja, komuniciranja... Uči se možda previše o književnosti i povijesti književnosti, ali se ne govori o komunikaciji. Što se tiče matematike, važno je da se matematika na logičkoj razini otpočetka može približavati djeci, ali ja bih rekao i to da prije svega mlađi profesori, koji su dobri profesori i vrhunski stručnjaci, moraju imati dignitetan položaj u društvu. Naime, kod nas društvo sve uzdiže, a profesore i nastavnike ne. Bez dobrog nastavnika, bez podloge prije toga u obitelji, nema ništa", ističe Boras.

I matematika i hrvatski jezik i strani jezik su predmeti koji se, kaže Boras, moraju kontinuirano raditi i puno vježbati.

"Našim kajkavcima i Dalmatincima hrvatski jezik je u neku ruku strani jezik. On se mora učiti, mora se vježbati. Ali prije svega moramo osigurati da nastavnici imaju dignitetan položaj u društvu. U Švedskoj i Finskoj nisu puno bolje plaće, ali imaju častan položaj u društvu. Dakle, da izbjegnemo negativnu selekciju, da najbolji idu na ta mjesta i da onda odgajaju naše mlade koji će tada shvatiti da je znanje preduvjet za uspjeh, a ne slučajne okolnosti koje se sada provlače kroz medije i društvenu klimu. Želimo da znanje, pošten rad i poštovanje svih europskih vrijednosti bude ono što oni vide u školi, pa će biti imati i ljubav prema hrvatskom jeziku i znanju hrvatskog. Ali to ne može ići ako profesori nisu dovoljno dobro plaćeni i ako nemaju dignitetan položaj u društvu".

Osvrnuo se i na nužnost provođenja kurikularne reforme.

"Kurikularna reforma je nešto što treba provesti i ja ne sumnjam da će sva Povjerenstva koja je imenovala vlada to raditi pošteno. Ali bez većeg financiranja obrazovanja, pritom mislim na visoko obrazovanje i na područje tehničkih znanosti, ali ne smijemo zaboraviti ni humanistiku, ne možemo uzdignuti društvo. Dakle, moramo početi vjerovati u znanje. Ali učitelj mora biti dobro plaćen. Jer ako nije dobro plaćen, nije ni dignitetno plaćen", rekao je rektor Boras.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene