452293
452293
452293
452293
452293

REKORDNI PRIHODI U TURIZMU Sezoncima se događa ono o čemu nisu ni sanjali

  • , 04.10.2016., 07:23
  • Autor:
  • komentara

Prvih šest mjeseci 2016. u turizmu je rekordno po prihodima, u odnosu na proteklu godinu. Brojke su i za posezonu također bolje. Odličan rujan, osim dobre zarade u državnoj blagajni, donio je i dobru zaradu sezoncima. O produljenju ugovora nisu ni sanjali.

 
 
 
 
Rekordna turistička godina (Video: Dnevnik Nove TV)
Rekordna turistička godina (Video: Dnevnik Nove TV)

Ivan je referent putničkog prometa. Zbog povećanja broja putnika i letova, produžen mu je ugovor na još dva mjeseca.

''Imamo povećanje putnika u odnosu na prošlu sezonu kad je bilo oko milijun i 690 tisuća turista. Sad se očekuje više od milijun i 900'', kaže Ivan. To će, kaže, znatno utjecati na njegov kućni budžet.

''S obzirom na to da smo dosad niz godina radili šest mjeseci ovo je dosta dobra vijest da radimo osam mjeseci'', rekao je Ivan.

Ne bi li kuferi sretno stigli do svojih vlasnika iduća će dva mjeseca brinuti Mato, rukovatelj teretom. ''Jako sam zadovoljan dosad je bilo šest mjeseci. Ovo je veliki plus'', rekao je Mato.

Veliki plus je to i za samu dubrovačku zračnu luku. Po prvi put u rujnu broji 300 tisuća putnika.

''Zapravo se pozicionirao kao oni najjači mjeseci u samome srcu sezone. Isto tako ni mjesec listopad neće zaostajati za ključnim mjesecima'', rekao je Roko Tolić, direktor zračne luke Dubrovnik.

Gosti stižu i dalje

Zato za sezonce nema straha. Očito je da će se morati mijenjati dugogodišnja praksa.

''Nakon ovih rezultata očito je da mijenjamo tu praksu i da ćemo imati ugovore od barem osam mjeseci za svoje stalne sezonce'', dodaje Tolić.

Iznadprosječni rujan razveselio je sve turističke djelatnike. Posebno one u Istri gdje je spavao svaki treći gost. A gosti stižu i dalje.

''Nema gužve, ima više mjesta, lakše se posjete muzeji, može se vidjeti berba maslina, idući mjesec kušati rakije u Humu. Svaki mjesec u Istri za mene je sretan'', kaže Maurizio iz Italije. Do kraja godine očekuje se ukupno 90 milijuna noćenja.

''Rujan je ispunio ne naša očekivanja nego i više od toga i očekujemo da će listopad isto tako biti značajno popunjeniji od prošle godine'', rekao je tehnički ministar turizma Anton Kliman.

Mjereno u novcu očekuje se, kaže ministar, rekordna godina s devet i pol milijardi eura prihoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se