Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok se jedni muče...

Rekorder u rješavanju zahtjeva za legalizacijom je...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih godinu dana, koliko se intenzivno provodi postupak legalizacije, prikupljeno je gotovo 826 tisuća zahtjeva, ali obrađeno ih je samo 19,13 posto. Pojedini uredi zahtjeve obrađuju brže, pojedini sporije. Najmarljiviji su tako referenti u Vukovaru. Uspjeli su riješiti više od 50 posto zahtjeva. Oni uredi koji se ne ubrzaju, izgubit će posao, a time i novac, jasna je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Vukovarski referenti zahtjeve za legalizaciju obrađuju u kratkom roku. Upravo su se oni pokazali kao najmarljiviji kada je u pitanju rješavanje zahtjeva za legalizacijom. 'Jedni rade terene, jedni pripremu podataka, jedni rješenja i na taj način smo mi to ubrzali, a druga stvar je i da smo mi područje obnove pa je i sam dokaz legalnosti pojednostavljen', kaže Žaklina Pul iz Odjela za prostorno uređenje, Vukovar.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao" Roman Rosavec Zlouporaba položaja HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

Riješili su tako više od 50 posto zahtjeva. Zatrpan zahtjevima ured je u Sisku. Riješeno ih je tek 7,08 posto.

Razlog lošoj statistici u Sisku su, kažu, nepotpuni zahtjevi, donedavno i manjak ljudi, a obrađivali su se i tekući predmeti. 'Interes je da radimo, a i bitno je da nismo niti jedan zahtjev nismo odbili. Trudimo se da svaku legalizaciju obavimo do kraja', kaže Novela Rimay Ferenčak, Odjel za prostorno uređenje, Sisak.

Legalizacija dobro napreduje: 'Svaku večer pogledam tablicu da vidim kakvo je stanje'

Neki manje, neki više ažurni - oni koji ne ispunjavaju normu od 35 posto oduzimat će im se poslovi. Zahtjeve preuzima Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Do sada je već 60 tisuća predmeta.

Na rješavanju zahtjeva za legalizacijom u ovoj agenciji radi 193 ljudi i to u dvije smjene. Zahtjevi se rješavaju od 7 ujutro do 10 navečer. Svaki prođe kroz ruke službenika 10 odjela.

Tempa kojim se postupci obavljaju svjesna je i ministrica. Pa bi Agencija i dalje mogla oduzimati poslove gradovima i županijama. 'Prema pokazateljima bojim se da će još uvijek biti desetak ureda čije će predmete morati uzeti Agencija i riješiti ih kroz 2015-2016 godinu', kaže ministrica Anka Mrak Taritaš.

Dovoljan razlog da se ubrzaju jer će tako i prije doći do novca. A riječ je o čak 30 % sredstava od legalizacije. Ujedno i da se riješi pitanje više od 800 tisuća nelegalno sagrađenih objekata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene