450448
450448
450448
450448
450448

Hrvati u Njemačkoj bilježe rekordan broj: Evo koliko ih je bilo 2008., a koliko krajem 2015.

  • , 16.09.2016., 17:00
  • Autor:
  • komentara

U Njemačkoj je krajem 2015. godine sa 17,1 milijuna zabilježen rekordan broj građana stranog porijekla što je petina cjelokupnog stanovništva, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu, a hrvatskih državljana je krajem 2015. u Njemačkoj živjelo 297.875.

 
 
 
 
Autobusima na rad u Njemačku (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Autobusima na rad u Njemačku (Foto: Dnevnik.hr) - 7

"Udio stanovnika stranog porijekla dosegnuo je krajem 2015. 21 posto što je porast od 4,4 posto u usporedbi s 2014." godinom, stoji u priopćenju Ureda za statistiku.

Broj stranih državljana se povećao za 5,5 posto i dosegnuo 11,5 milijuna. Ukupno je u Njemačkoj 31.12. 2015. živjelo 81,4 milijuna stanovnika.

Osobama stranog porijekla smatraju se svi građani, bez obzira na to posjeduju li njemačko državljanstvo, čiji je barem jedan roditelj rođen u inozemstvu. Kao stranci se tretiraju državljani neke druge zemlje s prebivalištem u Njemačkoj.

Na prvom mjestu po brojnosti među stanovništvom stranog porijekla su građani porijeklom iz Turske, njih oko 1,5 milijuna.

Slijede građani porijeklom iz Ruske Federacije i Poljske pri čemu se velikim dijelom radi o tzv. kasnim povratnicima tj. pripadnicima njemačke etničke skupine. Nakon toga dolaze Talijani te Grci.

Hrvatskih državljana je krajem 2015. u Njemačkoj živjelo 297.875, što je znatan porast u odnosu na 2008. kada je u Njemačkoj živjelo 223.056 državljana RH.

Prema najnovijim statistikama je vidljivo da je i broj hrvatskih državljana koji su stekli i njemačko državljanstvo naglo porastao nakon ulaska Hrvatsku u Europsku uniju što je podnositeljima zahtjeva za državljanstvom omogućilo zadržavanje hrvatske putovnice.

Dok je do 2013., kada je Hrvatska ušla u EU prosječno godišnje između 500 i 700 hrvatskih državljana primilo njemačko državljanstvo, od 2013., odnosno 2014. taj broj naglo raste. Godine 2014. je rekordnih 3.889 državljana RH dobilo njemačku putovnicu, a 2015. je s 3.327 prelaska na njemačko državljanstvo zabilježen pad tog trenda.

Jedan od uvjeta za stjecanje njemačkog državljanstva je legalni boravak u trajanju od 8 godina.

Statistike o građanima stranog porijekla pokazuju razlike u socijalnom, materijalnom i obrazovnom statusu u odnosu na građane njemačkog porijekla.

Građani stranog porijekla rjeđe posjeduju stručno obrazovanje i češće prekidaju školovanje nego građani njemačkog porijekla. Stranci su i češće nezaposleni i jače su zastupljeni u radnom sektoru bez kvalifikacija.

Također je primjetan i povećani udio stranog stanovništva mlađe dobi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se