Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Rehn: Pelješki most nije u nadležnosti EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgradnja mosta kopno-Pelješac kao i otvorena granična pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne spadaju u nadležnost Europske unije niti EU financira taj projekt, stoji u odgovoru europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna zastupniku Europskog parlamenta.

"Projekt pelješkog mosta, kao i neka otvorena pitanja oko granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine... spadaju izvan nadležnosti Zajednice. Osim toga, Komisija ne financira projekt pelješkog mosta", stoji u pisanom odgovoru povjerenika Rehna zastupniku Wolfgangu Bulfonu iz Stranke europskih socijalista (PES). Rehn kaže da iz toga razloga Komisija nije ovlaštena intervenirati u pitanjima koja iz toga proizlaze.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Bulfon je Rehnu uputio pitanje u pisanom obliku o tome kakva je ocjena Europske komisije u vezi s izgradnjom mosta kopno-Pelješec i određivanja morske granice između Hrvatske i BiH.

U nastavku odgovora, Rehn dodaje da Komisija "smatra dobrosusjedske odnose kamenom temeljcem Procesa stabilizacije i pridruživanja. Komisija stoga i dalje potiče obje zemlje da sva otvorena bilateralna pitanja rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa i da rade u pravcu njihova rješavanja", kaže se u Rehnovom odgovoru.

Prošli je tjedan hrvatski premijer Ivo Sanader označio početak
izgradnje mosta kopno-Pelješac. Neki predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini protive se izgradnji toga mosta, tvrdeći da on zatvara pristup bosanskohercegovačkom teritorijalnom moru.

Premijer Sanader je na te prigovore odgovorio da je Hrvatska
poštovala pravo BiH na pristup njezinim vodama, što se vidi iz raspona nosivih stupova i visine budućeg mosta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene