Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska očekuje žurnu deblokadu

Rehn odlučio popustiti Sloveniji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i dopune najnovijeg prijedloga europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, koje je uputila Slovenija, izjavili su danas premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

'Ono što znamo iz medija, ali ne znamo još službeno, jest da su Slovenci tražili neke amandmane. Mi na amandmane ne pristajemo', istaknuo je Sanader te dodao da dvjema stranama taj prijedlog i nije bio predstavljen tako da bi se na njega mogli predlagati amandmani, već na načelu 'uzmi ili ostavi'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pahor tvrdi 'Rehnova inicijativa ovisi o hrvatskom prihvaćanju dopunjenog prijedloga' Slika nije dostupna Žbogar se brani od napada oporbe 'Ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji'

'Hrvatski je sabor na prijedlog svih stranaka to prihvatio, mi na toj poziciji stojimo i očekujemo da nas povjerenik Rehn izvijesti o slovenskom odgovoru. Pozivam još jedanput slovensko državno vodstvo da deblokira hrvatske pregovore, jer smo izgubili šest mjeseci', istaknuo je Sanader odgovarajući na pitanja novinara u sklopu 4. konvencije hrvatskih izvoznika.

Ministar Jandroković je također bio izričit i poručio da 'Hrvatska neće prihvatiti nikakve izmjene i amandmane na taj dokument'. Po njegovim riječima, najnoviji je prijedlog ionako bio 'kompromisan i konačan prijedlog' po načelu 'uzmi ili ostavi', a inzistiranje na promjenama i amandmanima znači njegovo 'odbijanje'. 'Za Hrvatsku je neprihvatljivo raspravljati o promjenama i dopunama tog teksta', kazao je Jandroković u izjavi novinarima nakon sastanka s mađarskim veleposlanikom u Zagrebu Peterom Imreom Gyorkosom.

Hrvatska očekuje žurno deblokiranje pregovora

Podsjetio je da su pregovori o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora trajali više mjeseci, da je održano šest ili sedam krugova pregovora i da je Hrvatska pokazala dobru volju.'Iza tog prijedloga ne stoji samo Rehn već i trojka' EU-a - Francuska, Češka i Švedska - i svi ministri vanjskih poslova zemalja članic'", kazao je Jandroković i istaknuo da bez obzira na to prihvati li Slovenija ili ne prihvati najnoviji prijedlog, Hrvatska očekuje žurno deblokiranje pregovora.

Također je kazao da ovaj tjedan očekuje nov sastanak s predstavnicima Slovenije i EU-a. Osvrnuo se i na članak u Novom listu u kojem je objavljena bilješka hrvatskog veleposlanstva u Češkoj između hrvatskih i čeških diplomata iz koje se, kako se tvrdi u tekstu, može iščitati da je Rehn definitivno odlučio popustiti Sloveniji. Riječ je, kako je rekao Jandroković, o gomili diplomatskih bilježaka koje svaki dan kolaju, ali kako je 'neobično da su se našle izvan kuće'. S tim u vezi najavio je internu istragu.

Kacin: Hrvatska mora urediti granicu sa svim susjedima prije nego uđe u EU

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je danas da je rješenje graničnih pitanja sa susjednim državama uvjet za ulazak u Europsku uniju te da Hrvatska prije nego uđe u EU mora riješiti to pitanje.

'Iskustvo iz prijašnjih krugova širenja govori kako nije moguće da neka država postane članicom EU-a ako nije riješila granična pitanja', izjavio je Kacin koji se na izborima 7. lipnja bori za svoj drugi mandat u Europskom parlamentu kao nositelj liste Liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarine Kresal, ministrice unutarnjih poslova u sadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora.

Hrvatska bi po Rehnovom modelu rješavala i pitanja s ostalim zemljama u regiji

'Hrvatsku čeka spoznaja da će za ulazak u EU morati urediti granično pitanje ne samo sa Slovenijom nego i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom', rekao je Kacin u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Ddodao je i da bi Rehnov prijedlog mogao biti model kojim bi Hrvatska rješavala granično pitanje i s ostalim državama u regiji.

Slovenija je u EU ušla 2004. pri čemu joj uvjet nije bio rješenje manjega graničnog prijepora s Hrvatskom zbog kojega je prije šest mjeseci zaustavila hrvatske pristupne pregovore. Premijer Borut Pahor jednom je izjavio da je Europska komisija nerealiziran 'parafirani' sporazum Drnovšek-Račan uzela kao dokaz da je Slovenija 'iskreno' željela riješiti granični prijepor s Hrvatskom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene