Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olakšavaju život

U ovom centru odgajaju se psi koji pomažu ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz njih su 24 sata, odani su im i vjerni, ali i neophodni za svakodnevne aktivnosti. Osobama s tjelesnim ili intelektualnim oštećenjem terapeutski pas puno je više od kućnog ljubimca.

A kako bi pas postao terapeutski, nužno ga je trenirati, ali i socijalizirati dok je još štene. Vodimo vas u rehabilitacijski centar gdje se odgajaju psi kojima je najvažniji zadatak - pomaganje ljudima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Nezbrinuti psi u međimurskim romskim naseljima veliki problem: Svaki put nađemo novih tridesetak pasa Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

"Ne mogu hodati, ali pas mi pomaže. Kad mi nešto padne, kada hodam sa hodalicom, ne mogu ja to sama dići, e onda tu dođe Izzy u prvi plan", tvrdi Nikolina. Što god Nikolini treba - Izzy je tu za nju. Od automobilske nesreće prije 15 godina otežano govori i hoda.

Terapijski psi vlasniku olakšavaju svakodnevne radnje. Prije toga prolaze 6-omjesečnu obuku. Zoran Petreski, instruktor za rehabilitacijske pse kaže da su psi trenirani za otvaranje, zatvaranje vrata, paljenje, gašenje svjetla, dizanje osobe iz ležečeg u sjedeći položaj, pomoć pri svlačenju i mnogo više.

"Pokazujemo jedno drugome nekakvu ljubav i nježnost, stvarno me izvuklo iz depresije. Počeo sam se družiti s ljudima, počeo sam pozitivno promatrati svijet oko sebe", kaže Nenad, umirovljenik koji boluje od PTSP-a.

Psi pomažu i najmlađima. U rehabilitacijskom centru Silver svakodnevna je terapija s djecom s poteškoćama u razvoju, posebice autizmom. Maša Dolenc, terapeut i instruktor kaže: "Imala sam dijete koje je prvu zaista svoju prvu riječ izgovorilo radi Vive. To mu je bila motivacija. Znači - tri, četiri, sad i prvi put je zaista rekao 'sad' jer je htio da Viva skoči."

Prije nego što postanu terapijski psi - ovi štenci moraju proći socijalizaciju. Tu nastupaju volonteri koji su ih voljni primiti u svoj dom i pružiti život u obitelji. "Poanta socijalizacije je da se pas susretne sa svime što se može susresti, tako da kad ode kod korisnika ništa nije toliko zanimljivo, toliko novo", kaže Sandra koja volonter socijalizator.

Socijalizatori psu daju dom godinu dana, a onda kreće škola za terapijskog psa. Centar Silver na godinu ima do 100 pasa. Volontera je manje.

Marijan Sesar kaže da su trenutno u toj situaciji da je osam pasa koji čekaju udomiteljske obitelji. "Isto tako očekujemo i nekoliko legala, tako da će sve skupa biti tridesetak štenaca koji čekaju volontere, a mi ih nemamo", nadodaje. Volonteri dobiju hranu za psa i veterinarsku skrb. Oni trebaju dati samo ljubav i svoje vrijeme. I koliko god rastanak bio težak cilj je plemenit - pomaganje onima kojima je najpotrebnije.

Ako ste voljni pomoći, detaljne informacije potražite na stranicama Centra za rehabilitaciju "Silver".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene