Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili ocjenu ustavnosti

'Registar branitelja nije trebalo objaviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić danas je izjavio kako i dalje smatra da Registar branitelja nije trebalo objaviti.

Đakić je takvog stava jer su se i do sada provodili postupci protiv "onih koji su zalutali u popis hrvatskih branitelja", te je najavio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonsklih odredbi kojima je omogućeno objavljivanje Registra.

"Ostajem i dalje pri svom mišljenju da je Registar branitelja dokument koji je striktna tajna Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. U njemu postoje ljudi koji ne zaslužuju da se njihovim imenima briše pod i ne zaslužuju, zbog onoga što su činili za Hrvatsku, da budu predmet nečijih osuda ili progona", rekao je Đakić odgovarajući u Opatiji na pitanja novinara je li promijenio mišljenje o Registru branitelja u kontekstu napisa o branitelju "lažnom ratnom invalidu".

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Josip Đakić Rasprava o braniteljima Burno u Saboru, teške riječi pale između Dalije Orešković i HDZ-ovca: "Vi ste bolesna osoba i liječite se" Slika nije dostupna NAKNADA ZA ODVOJEN ŽIVOT Đakićeve muke: ''Biti zastupnik nije jeftino, imam i staru majku, nisam je evidentirao u imovinskoj kartici''

>> Ovako se pretražuje Registar branitelja

Naglasio je da smatra da i najnoviji postupak o kojem se danas govori traje već dulje vrijeme, a da je sud sada donio presudu, "kao i svima onima koji su u proteklom vremenu brisani iz Registra hrvatskih branitelja." "U dogovoru s kolegama zastupnicima, te u dogovoru s predsjednikom kluba i predsjednikom stranke, podnijet ćemo zahtjev za ocjenu ustavnosti ovoga zakona koji nije dobar," rekao je Đakić.

Objava Registra branitelja omogućena je izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Govoreći o postupcima protiv lažnih branitelja, Đakić je rekao da je "i u dosadašnjoj proceduri, u tihim postupcima, 2.700 onih koji su eventualno zalutali u popis hrvatskih branitelja."

Đakić: Upitno par mjeseci braniteljskog statusa ministra Matića

Đakić je još kazao da je, prema svjedočenjima nekih branitelja, upitno i nekoliko mjeseci braniteljskog statusa ministra obrane Predraga Matića. Predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber izjavio je novinarima da ni u kom slučaju ne bi povezao objavu registra branitelja s istragom lažnih branitelja.

"Od prvog dana tvrdim i stojim iza toga da treba utvrditi lažne branitelje i, dapače, sankcionirati ih i kazneno goniti. Međutim, to nema veze s objavom Registra i sve se to moglo raditi i bez njegove objave", rekao je Dilber dodavši da su i on osobno i i braniteljski odbor HDZ-a-a pozivali institucije države da provedu istrage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene