Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan bolesnika

'Reforma zdravstva treba staviti pacijenta u središte sustava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu današnjeg Svjetskog dana bolesnika, Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) ističe kako je podržala reformu zdravstvenog sustava očekujući da će najavljene promjene staviti pacijenta u središte sustava te da će reformirani sustav pružiti kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu svim građanima, no neka su rješenja ipak na štetu pacijenata.

KUZ u priopćenju navodi kako su neke mjera donijele očekivane financijske uštede i dobra rješenja poput pravilnika o ortopedskim pomagalima i informatizaciju, ali sustav ne uključuje solidarnost svih građana u financiranju zdravstvene zaštite niti bolju organizaciju i racionalizaciju pri davanju zdravstvenih usluga. 'Javljaju se problemi zbog ukidanja ambulanti primarne zaštite, posebice ako se radi o pedijatriji za cijelo područje, za mnoge od liječnika obiteljske medicine i dalje postoji problem prevelikog broja pacijenata, nedovoljnog broja medicinskih sestara u bolnicama, još uvijek nema uvjeta za hospicij, prekida se liječenje pacijentima koji koriste skupe lijekove zbog ograničenja troškova u bolnicama što ugrožava život pacijenata'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je više problema Došla zbog ozljede, a preminula gušeći se: Uprava bolnice Sveti Duh za slučaj saznala tek nakon tjedan dana Novosti u e-kartonu - 3 klikom do dijagnoza Hoće li papirnati nalazi u povijest? ''Jedanput bude i to čvrknulo, onda ne bu nigdje ništa''

KUZ navodi kako se prava pacijenata često uskraćuju te se stječe dojam da je za državnu administraciju najvažnije smanjiti troškove, pa i na štetu zdravlja i života građana. Stoga drže da javno zdravstvo treba imati jasne, definirane i transparentne odnose svih u sustavu, pa je potrebno slušati i uvažavati mišljenje onih koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kako bi donijeli najkvalitetnije odluke u promicanju zdravlja, zdravog načina života i liječenju bolesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene