Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Odbora za Ustav

Referendumsko pitanje o outsourcingu šalje se na ocjenu ustavnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku su donijeli SDP-ovi članovi odbora, protiv je bio Dragutin Lesar, a HDZ na odboru nije imao svojeg prestavnika.

Referendumsko pitanje o outsourcingu Odbor za Ustav odlučio je poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Takvu su odluku donijeli SDP-ovi članovi odbora, protiv je bio Dragutin Lesar, a HDZ na odboru nije imao svojeg prestavnika.

Sindikati najavljuju prosvjede ako se ne raspiše referendum o outsourcingu

Dragutin Lesar izdvojio je mišljenje, jer je nezadovoljan obrazloženjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti. Ljuti ga što je Odbor u odluci naveo da referendumsko pitanje smatra protuustavnim jer ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Europskim ugovorom. Smatra da takvim objašnjenjem Odbor zapravo ne traži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti već žele da zabrane referendum.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin smatra da Sabor treba jasno reći što misli o referendumskom pitanju, o kojem će konačnu odluku donijeti Ustavni sud.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

REFERENDUM O OUTSOURCINGU 'Prikupljeno je dovoljno potpisa'

Na sjednici odbora bili su i predstavnici sindikata. Nisu smjeli sudjelovati u raspravi jer takva su pravila Sabora, što je Željko Stipić ocijenio udarom na demokraciju.

Odbor za Ustav u saborsku je proceduru poslao i prijedlog novog Zakona o referendumu. U tom prijedlogu najviše spora izaziva novi način prikupljanja potpisa potpore. Naime, umjesto na ulicama, potpisi bi se prikupljali u u uredima državne uprave, ali i putem interneta, a rok za prikupljanje potpisa produljio bi se na 30 radnih dana, rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin.

Nenad Zakošek upozorava da bi to moglo produbiti raskorak predstavničke demokracije i građana, jer je, ističe, poplava referendumskih inicijativa posljedica nepovjerenja u predstavničke institucije. I laburist Dragutin Lesar protivi se ograničenju prikupljanja potpisa građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene