Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O važnosti obitelji

Dario Šimić: Bog nam uvijek oprašta, čovjek katkada, a priroda nikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nogometaš Dario Šimić u videoporuci objavljenoj uoči predstojećeg referenduma o braku govorio je o važnosti obitelji.

Uoči predstojećeg referenduma o braku, koji se održava 1. prosinca, s videoporukom na YouTubeu obratio se nogometaš Dario Šimić. U poruci ne spominje sam referendum, već govori o važnosti obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasat će protiv VIDEO Ministri ipak snimili referendumski spot, pogledajte ga OVDJE Slika nije dostupna Čelnica inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić na Šipanu bespravno sagradila luksuznu vilu?

'Bog nam uvijek oprašta, čovjek katkada, a priroda nikada. Znači, još od Adama i Eve - vjerujem da sam potomak Adama i Eve iz Noine arke i na taj način znam od kud sam i znam kuda idem. Želim to isto svakom čovjeku i svakom djetetu da ima taj identitet. Mislim da je to jedino ispravno', kaže Šimić u videoporuci.

>> Karamarko: Nakon 1. prosinca mnoge će stvari biti drugačije

'Normalno, mi kao katolici - optužuju nas nekad da diskriminiramo i da nismo demokratični, a vjerujem da smo upravo mi ti koji bi trebali nikoga ne osuđivati, kako je rekao papa Franjo, da imamo veliku toleranciju, da prihvaćamo svu svoju braću i sestre, bilo kakve različitosti, bez obzira tko kakve ima sklonosti. Oni su naši braća i sestre koji su potekli isto iz Noine arke', dodao je Šimić.

'Na taj način djelujemo tako da je za mene obitelj na prvom mjestu. Otac i majka. Iz duhovnih vježbi znamo da je veliki problem pogotovo kada se ne osjeti očeva ljubav. Tako želim svima da osjete... približiti našem Gospodinu i to nam je isto neka i dužnost, ono što je rekao papa Franjo da se mi svojim ponašanjem nastojimo približavati, da nikog ne osuđujemo, ali isto tako da branimo svoje', kazao je Šimić.

Raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene