Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana braka istospolnim parovima

REFERENDUM O BRAKU: Evo što svjetski mediji kažu o rezultatima referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultat rederenduma o braku u kojem su građani Hrvatske odlučili da se u hrvatski Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene, popratili su i vodeći svjetski mediji.

Strani mediji također su pratili referendum o braku koji je u nedjelju održan u Hrvatskoj. BBC piše kako su "hrvatski glasači dali potporu prijedlogu da se zabrani brak pripadnicima istog spola na referendumu".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 "Koji bijedni spin" HDZ žestoko uzvratio: "Baćuška Milanović, vrhovni lažljivac, neće otkriti od koga je uzimao novac" Oleg Butković Je li pogodovao bratu? Butković odgovorio Benčić: "Obitelj se ne dira, a pravna stručnjakinja studirala je 18 godina..."

Dvije trećine glasača odobrilo je izmjenu Ustava u kojeg će se brak uvesti kao zajednica između žene i muškarca. BBC piše kako je i Vladin glasnogovornik potvrdio da će se sada Ustav morati promijeniti sukladno rezultatu referenduma.

REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV

Prenose i riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je izrazio razočaranje rezultatom referenduma, ali ne i iznenađenje. "Rezultat referenduma ne smije biti razlogom novih podjela", istaknuo je Josipović.

BBC ističe kako je Vlada premijera Milanovića bila na strani inicijative "protiv" te da su pozivali građane da glasaju protiv. S druge strane vodeća oporbena stranka HDZ, dala je potporu inicijativi "U ime obitelji" i referendumu.

Pogubno za turizam

Bloomberg prenosi kako su Hrvati nametnuli ustavnu zabranu braka istospolnim parovima te da bi to moglo ugroziti najveću gospodarsku granu zemlje - turizam.

"Ako referednum prođe, cjelokupni svjetski gay mediji će imati pik na Hrvatsku, a to će dovesti do poziva na bojkot posjeta Hrvatske, ne samo od strane gay populacije, nego i od njihovih obitelji i prijatelja", rekao je za Bloomber Paul Barnes.

Referendum podijelio Hrvatsku

Britanski The Guardian piše kakoće se hrvatski Ustav izmijeniti nakon što je 65 posto birača zaokružilo "za" te na taj način dalo potporu definiciji braka kao zajednice između muškarca i žene. "Rezultat znači da će se hrvatski Ustav izmjeniti kako bi zabranio brak istospolnim parovima", zaključuje Guardian.

Ističu i kako je referendum duboko podijelio Hrvatsku, a kao povod za referendum ističu prijedlog zakona hrvatske Vlade koji bi gay parovima dozvolio da se registriraju kao "životni partneri".

Stav prema manjinama

I Guardian piše kako je predsjednik ivo Josipović glasovao protiv te kako je istaknuo da definicija braka kao zajednice muškarca i žene nema što tražiti u Ustavu. "Naciji se sudi na osnovu njezinog stava prema manjinama", prenose Josipovićeve riječi.

EU zasad nije komentirala rezultate referenduma o braku u Hrvatskoj, dodaje britanski list.

Agencija AFP prenosi kako je 65,76 posto glasača dalo potpuru referendumskom pitanju da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Ističu kako trenutni hrvatski Ustav nema definiciju braka te dodaju kako prema hrvatskom zakonu za referendum nije potrebna većina ukupnog biračkog tijela da bi bio valjan.

Festival represije

Vijest o tome da je Hrvatska zabranila brak između istospolnim parovima prenijeli su i ABC i agencija AP. "Glasam protiv jer smatram da ovaj referendum nije festival demokracije, već festival represije protiv manjine, koja se bori za svoja prava i koja nema prava", prenose riječi Jure Matulića, studenta Zagrebačkog sveučilišta.

Talijanska agencija Ansa prenijela je kratku vijest o rezultatima referenduma, ističući kako je dvije trećine Hrvata odlučilo da se u hrvatski Ustav unese definicija braka kao zajednice između muškarca i žene.

Da je većina hrvatskih građana odlučila zabraniti brak istospolnim parovima nakon održanog referenduma, prenosi i Russia Today.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene