Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za zaradu

POSAO U KOJEM MOŽETE ZARADITI Ovaj otpad od sada nećete bacati bilo gdje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tekstilci iz Zaboka već su u 30 gradova uveli i plaćanje pedeset lipa po kilogramu stare odjeće i obuće.

Uskoro ćete moći zarađivati na starim trapericama, jaknama, cipelama. Umjesto da se kao do sada bacaju u smeće, na njima će mnogi zaraditi milijune. Tako ćete staru odjeću i obuću moći ostaviti u kontejnerima pred velikim trgovinama. Posao je to u kojem svi mogu zaraditi - građani, tvrtke, a okoliš je čišći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teška prometna nesreća Užas na cesti: U naletu automobila na mjestu poginuo biciklist Slika nije dostupna dovršen je očevid Teška nesreća u Zagorju: Automobil sletio s ceste, dvije osobe ozlijeđene

Stari džemperi, majice ili hlače u tvornici u Zaboku koju smo posjetili za Dnevnik Nove TV nisu smeće nego sirovina za tekstilne proizvode za građevinsku i autoindustriju, koju prodaju diljem Europe. Inače, u godinu dana jedan građanin Hrvatske proizvede 12 kilograma tekstilnog otpada. No u Hrvatskoj ne mogu naći dovoljno odbačenog tekstila da pokriju proizvodnju,pa moraju uvoziti staru odjeću na kojoj zarađuju milijune.

Zmajlović: Ukidanjem naknada za određenu pet ambalažu ne ugrožava se reciklaža

'U početku smo uvozili sirovinu 100 psoto iz Italije i Njemačke. Danas smo došli na 50-ak posto sirovine u Hrvatskoj. Tekstilni otpad se presporo skuplja', smatra direktor logistike tvornice Branko Zbodulja.

Ministarstvo zaštite okoliša to želi ubrzati novim pravilom - svaka trgovina tekstilom, veća od 400 četvornih metara, morat će imati spremnike za otpad da se građani dok kupuju novu odjeću mogu usput riješiti stare. Tekstilci iz Zaboka već su u 30 gradova uveli i plaćanje pedeset lipa po kilogramu stare odjeće i obuće. Zarade građani, zarade oni, a otvaraju se i nova radna mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene