Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proljetno rezanje

Rebalansom će se rezati državna potrošnja za 1,9 milijardi kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajući se pripremaju za proljetno rezanje državnog proračuna. Rebalans proračuna se očekuje već sutra na sjednici Vlade.

Za 2013. planirani prihodi bili su veći od 113 milijardi, a rashodi 124 i pol milijarde kuna pa smo u startu u minusu većem od 10 milijardi kuna. 'Ogromni deficit, najvećim dijelom posljedica visokih kamata, odnosno visokog zaduženja', Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene Slika nije dostupna Na meti kritika Karamarko o proračunu: Dok god ne potiču poduzetništvo i ne omogućuju prave investicije, ništa od toga!

Procjena je da treba negdje milijardu i pol do dvije milijarde smanjiti rashodovnu stranu. Rebalansom će se rezati državna potrošnja za milijardu i 900 milijuna kuna. Kako doznajemo, milijarda se uzima Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama, a 900 milijuna kuna unutar ostalog proračuna na raznim stavkama. Za proračunsku rupu oporba nema razumijevanja.

>> Hrvatska ide u novo zaduživanje do čak 2 miljarde dolara

'Oni lutaju. Malo će danas promijeniti ovaj porez, malo će uzeti ovdje, malo će uzeti ondje. Takva politika naprosto vodi u jednu fiskalnu nesigurnost i rejting agencije su nam to jasno poručile', kazao je Ivan Šuker, bivši ministar financija.

Nakon smanjenja plaća za one koji ovise o proračunu - novih socijalnih i radničkih rezova neće biti. Mirovine su zadnja linija obrane. Deficit će se financirati i iz novog zaduženja koje ovih dana u SAD-u dogovara ministar financija Slavko Linić. Pretpostavlja se oko dvije milijarde američkih dolara, a pod kojim uvjetima još se ne zna.

'Tko je svim ovim Vladama u RH u 20 godina dao za pravo svim predsjednicima Vlada i ministrima financija da se bez odobrenja Hrvatskog sabora, bez odobrenja građana zadužuju vani', kazao je saborski zastupnik Dinko Burić.

No, unatoč tome što su nam u međuvremenu kreditne agencije okrenule leđa i spustile rejting, sve je izvjesnije da ćemo dobiti znatno povoljniju kamatu od posljednjeg zaduženja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene