Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi imaju nešto za reći

VLADAJUĆI I OPOZICIJA O VLADI Hasanbegović uputio poziv Mostu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi su političari danas prokomentirali odnose Mosta i HDZ-a.

Panenić: Most je jedinstven i homogen

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ"

Ministar gospodarstva iz Mosta Tomislav Panenić izjavio je u ponedjeljak kako je Most jedinstven i homogen te da će svi Mostovi ministri, donese li se takva odluka, istupiti iz Vlade i da će saborski zastupnici Mosta biti za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. 

Ministar Šprlje: Unatoč nesuglasicama Mosta i HDZ-a, ministri dobro rade

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u ponedjeljak da, unatoč nesuglasicama Mosta i HDZ-a oko prijedloga opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ministri iz dviju stranaka u Vladi surađuju dobro te najavio da će aktualna vlada, koliko god bude trajala, "funkcionirati punim tempom".

"Radimo na vrlo bitnim zakonskim izmjenama, dakle, u potpunosti funkcioniramo, nastavljamo i dalje žestokim tempo. Nema stajanja, do zadnjeg dana funkcioniramo punim tempom", rekao je ministar Šprlje novinarima nakon svečane sjednice Sabora.
"Dok god bude trajala Vlada, funkcioniramo kao da smo vlak koji juri. Ne znamo koliko će trajati, ali dok god budemo trajali, funkcioniramo na najvišem mogućem nivou", dodao je.

Bauk: Na zastupnicima je da sami odluče

Teške riječi koje su proteklih dana iz HDZ-a upućene Mostu, SDP-ov zastupnik Arsen Bauk tumači kao "uobičajeni folklor".

"Teške riječi na saboru, to je uobičajena folklorna retorika na takvim skupovima, koja služi homogenizaciji biračkog tijela, kad se one druge mora prikazati malo lošijim nego što oni u stvari jesu", rekao je Bauk. Što se tiče stabilnosti Vlade, rekao je da se u bivšoj Vladi nikad nije dogodilo da pet, sedam ili devet članova Vlade glasa protiv Vladinih odluka. Prema tome, situacija kada pet članova Vlade glasa protiv odluka Vlade ili premijera u svakom slučaju dokazuje nestabilnost te parlamentarne većine. Sad ćemo čekati dalje razvoj događaja", rekao je Bauk.
Na pitanje okuplja li SDP većinu potrebnu za izglasavanje nepovjerenja Karamarku, odgovorio je kako je SDP dao svoj prijedlog te kako je na saborskim zastupnicima da sami odluče hoće li taj prijedlog podržati.

"Nema potrebe da dajem ikakve prognoze, sve će se vidjeti u roku koji je zakonom određen. Očekujem da se pokaže da li u Hrvatskoj postoji dovoljno visoki politički kriteriji kroz 76 zastupnika da jedan od članova Vlade više ne obnaša tu dužnost. Po ovome što se sada špekulira, to postoji, ali vidjet ćemo na glasanju", kazao je.

Bauk nije želio govoriti ni na koliko ruku SDP računa u ovom trenutku. "Na sve one koji se slažu s našim prijedlogom. Mislim da u sredstvima javnog informiranja ima dovoljno analiza o brojevima, tako da se neću njima pridružiti niti govoriti o očekivanjima. Mi smo svoj posao opozicije napravili i sad je na Hrvatskom saboru da o našem prijedlogu donese odluku", kazao je.
Novinare je zanimalo zašto predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni danas nije bio u Saboru, no Bauk je odgovorio kako se s Milanovićem nije čuo pa ne može govoriti u njegovo ime.

Ćorić: Neka Most kaže je li im motiv povratak ljevice

Pero Ćorić (HSP AS) smatra kako Most mora jasno reći koji im je motiv da podrže Karamarkov opoziv. "Ako je motiv povratak ljevice, onda neka kažu. Reforme idu svojim tijekom, pokazatelji govore da smo na uzlaznom trendu i treba biti iskren prema građanima i reći koji je njihov politički motiv, koji je njihov cilj. Ako su prije tjedan dana rekli da čekaju Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ne vidim razloga zašto se žurilo s ovakvim odlukama. U politici je sve dopušteno osim dirati obitelj, biti isključiv i postavljati ovakve ultimatum koji su za mene i HSP AS neprihvatljivi", kazao je Ćorić.

Na pitanje može li većina funkcionirati u sadašnjim okolnostima, odgovorio je kako je danas razgovarao Božom Petrovim, Mirom Buljom i premijerom Tihomirom Oreškovićem. "Vlada funkcionira, ministri rade, ali rekao sam, ako žele vratiti ljevicu na vlast, ja ću jasno reći tko je odgovoran za povratak nesposobne, antihrvatske Milanovićeve vlade", kazao je Ćorić.

Ministru unutarnjih poslova Vlahu Orepiću zamjera što nije bio na svečanosti u povodu 25 godina OS RH. "U isto vrijeme u Kumrovcu je neki čovjek sa petrokrakom na glavi nosio srpsku zastavu. To je kazneno djelo. Orepić je to trebao riješiti, a ne prodavati demagogiju", poručio je Ćorić.

Jovanović: Samo novi izbori mogu vratiti optimizam i nadu u bolju budućnost

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru da bi jedino novi izbori mogli vratiti optimizam i nadu u bolju budućnost.

"Tužan sam jer ovo što danas imamo u Hrvatskom saboru vjerojatno nitko prije 26 godina nije mogao misliti: da ćemo se ponovno boriti za ljudska prava, da će biti ugrožena prava nacionalnih manjina, novinara i civilnog društva. Hrvatska zaista može bolje i zaslužuje bolje. Sve što se događa u vladajućoj većini razlog je da što prije izađemo na nove izbore, da Hrvatskoj vratimo optimizam i nadu u bolju budućnost", poručio je Jovanović nakon svečane sjednice Hrvatskog sabora.
Na pitanje zašto na sjednicu nije nije došao i šef SDP-a Zoran Milanović, Jovanović je odgovorio da ne zna. "Ja nisam vidio tko je sve u sabornici", dodao je.

Ministrica Juretić: Ministri i dalje rade svoj posao

Milivoj Špika (BUZ) novinarima je pak poručio kako će biti "ili nova parlamentarna većina ili novi izbori". "Trećeg nema", uvjeren je Špika.

HDZ-ova ministrica u Vladi Bernardica Juretić mišljenja je da se sukob na relaciji dvojice potpredsjednika Vlade ipak ne odražava značajno na rad ministara.

"Koliko znam, svi mi ministri radimo svoj posao. Mislim da su svi dovoljno odgovorni i nastavljamo raditi posao zbog kojeg smo tu. Zasad nemam nikakvih problema", rekla je novinarima.

Luka Bebić: Ne želim biti prorok, no Sabor će preživjeti sve probleme

Upitan hoće li ovom saborskom sazivu današnja svečana sjednica u povodu Dana Sabora biti prva i zadnja, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić rekao je kako ne želi biti prorok.

"Ne želim prorokovati takvo nešto, ne želim biti prorok u bilo čemu, pogotovo ne želim biti, što se kaže, zloguki prorok. Međutim, uvjeren sam da će Sabor, kao što je to kroz cijelu svoju povijest, preživjeti sve tegobe i probleme i da će nadživjeti i završiti svoj mandat koji mu je povjerio hrvatski narod i građani", rekao je Bebić.

Ministar Hasanbegović pozvao Most da se predomisli

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović ustvrdio je u ponedjeljak kako ministri, unatoč sukobu HDZ-a i Mosta oko prijedloga opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, "normalno i predano izvršavaju svoj posao te kako nema nikakvog razloga da dođe do bilo kakve blokade u radu Vlade.

"Još jednom mogu pozvati svoje uvažene kolege iz Mosta da promijene svoje mišljenje i da se vratimo ostvarenju zadaća za koje smo dobili povjerenje hrvatskog naroda", rekao je Hasanbegović novinarima nakon svečane sjednice u povodu Dana Hrvatskog sabora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene