Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papin odlazak odjeknuo i u RH

'Hrvatska je prijatelj Benedikta XVI. i ostat će s njim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo i prve reakcije iz Hrvatske na Papin odlazak. Političari su većinom iznenađeni i bez konkretnijeg komentara. Predsjednik Josipović kaže da će Hrvatska ostati uz Benedikta, kojega smatra hrvatskim prijateljem.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u kratkoj je izjavi novinarima na Pantovčaku rekao kako je Benedikt XVI. Hrvatskoj pomogao svojim jasnim stavom i jasnom podrškom europskom putu Hrvatske. Istaknuo je kako je riječ o velikom državnom i vjerskom vođi te da je njegov odlazak s dužnosti pokazatelj odgovornosti prema vjernicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koje doba dana Kada treba gledati u dimnjak Sikstinske kapele? Slika nije dostupna Tko će biti izabran? Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave?

'I prilikom svog boravka u Hrvatskoj poslao je našim građanima poruku mira, ljubavi i pomirenja. Ohrabruju riječi sa završetka njegove objave odlaska kako će nastaviti služiti Crkvi. Rekao bih, ostat će s prijateljima i prijatelji će ostati s njim. Republika Hrvatska je prijatelj pape Benedikta XVI. i ostat će s njim', rekao je predsjednik Josipović.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila je iznenađena viješću i bez većeg komentara. 

'Iznenađena sam, na sjednici su mi dostavili tu informaciju, ne znam, moram se upoznati s razlozima.'  I čelnik najveće oporbene stranke HDZ-ov Tomislav Karamarko je bio iznenađen viješću, te je rekao. 'Nažalost svih nas katolika vjernika i taj veliki Papa, Europejac i veliki otac rimokatoličke zajednice naroda, odlazi.' Njegova stranačka kolegica Jadranka Kosor  prisjetila se i susreta s Papom Benediktom XVI .

'Neizmjerno mi je žao, imala sam čast biti premijerka u trenutku kad je Papa došao u Hrvatsku, bila sam i na audijenciji. To su nezaboravni trenuci i osobno sam se mogla uvjeriti da je to gorostasni moralnin autoritet.'

>> VIDEO Papa Benedikt XVI. objavio 'Nemam više snage', novi papa moguć već u ožujku

>> Pročitajte cijeli Papin oproštajni govor

Papinu odluku o povlačenju s dužnosti priopćenjem je komentirao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, rekavši kako ' Papina odluka svjedoči o visokom stupnju odgovornosti što je Papa osjeća prema Crkvi, prema svojem položaju i – što je najbitnije – prema vjernicima. Papa Benedikt XVI, kojega sam imao prilike susresti u Vatikanu, nije – za razliku od svojega iznimno popularnoga prethodnika kojega bi se, uvjetno govoreći, moglo nazvati i populističkim Papom – bio i vjerski vođa, i politički čimbenik.

On je u prvome redu bio teolog, i to konzervativnih uvjerenja koja nije ni sakrivao, niti je od njih odustajao. No, njegovu odluku valja primiti s punim poštovanjem i uvažavanjem. Današnji je svijet, pa i Katolička crkva u njemu, suočen s do sada nezapamćenim izazovima. Valja se nadati da će nasljednik Benedikta XVI biti netko, tko će se s tim izazovima znati nositi, imajući na umu raspoloženje najvećeg broja vjernika, ali i prilike u kojima oni, kao i cijeli svijet, žive', zaključio je bivši hrvatski predsjednik Mesić u priopćenju.

SDP-ov Tonino Picula je rekao kako je to ' potez, koji se rijetko viđa i otvara mnoge spekulacije. Reagirale su burze, Vatikan funkcionira kao samostalna država i poseban financijski sektor i sigurno da odlazak Pape neće riješiti posljedica sve one institucije, kojima je Papa na čelu.'  I bivšeg je ministra vanjskih poslova HDZ-ovog Gordana Jandrokovića vijest - iznenadila. 'Iznenadila me ta informacija , ne znam, zaista je neobično i žao mi je zbog toga.' 

>> Što slijedi nakon Papine ostavke?

Postupak odabira novog pape počinje nakon službene ostavke Benedikta XVI. 28. veljače. Vrijeme dok se ne donese odluka o novom papi naziva se Prazna stolica. Postupak je jednak kao i u slučaju smrti poglavara Crkve. Vijeće kardinala, koje se naziva konklava, odluku o novom papi donosi u Sikstinskoj kapeli dvotrećinskom većinom glasova. Pravo na glasovanje imaju kardinali iz cijeloga svijeta, mlađi od 80 godina.'Ja sam čvrsto uvjeren da će se to odvijati tijekom mjeseca ožujka, tako da ćemo do Uskrsa imati novog papu, u to sam čvrsto uvjeren', rekao nam je stručnjak za kanonsko pravo Stanislav Vitković. (M.B.) Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK komentirao je i kakav bi trebao biti idući čelnik Katoličke crkve.

'Čini mi se da bi trebao biti isto u duhu Ivana Pavla drugog i Bendikta XVI.. Mislim jedna kombinacija, bi bio najsretniji da bude takav jedan. Mislim da je on dobro odvagao, jer iz ove njegove rečenice čitam Papu, koji svjesno i odgovorno pristupa zadatku, ne zato što je on Nijemac u smislu radinosti.

>> Evo opisa idealnog kandidata za papu

I poznati hrvatski teolog Adalbert Rebić komentirao je Papin iznenadni odlazak s dužnosti.

'To je došlo kao grom iz vedrog neba! Iako se zadnjih godina i govorilo, kako bi bilo dobro u slučajevima kad Papa više nije u mogućnosti, zbog bolesti, starosti, obavljati tu dužnost, da se osmisli način kako to učiniti. Evo i Papa Benedikt XVI. je to učinio. Za dobro crkve, da bi Crkva mogla funkcionirati sasvim normalno, bez bolesnoga Pape. U zadnje vrijeme su i na njemu bili vidljivi znakovi teške bolesti, on je potegnuo hrabri potez, to je tek drugi put u 2000 godina povijesti Crkve', rekao je Rebić.

Papina odluka za Emilija Marinija, dugogodišnjeg veleposlanika pri Svetoj stolici, hrabra je i racionalna. S papom Benediktom XVI. Marini se susreo nekoliko puta, a upoznao ga je kada mu je, tada još kardinalu, predao vjerodajnice za papu Ivana Pavla II.

'Papa Ratzinger je prvenstveno bio racionalan čovjek, i to je bio vrhunac njegove poruke svijetu - povezanost vjere i razuma. To je čovjek profesor, papa koji je dao jednu veliku lekciju svijetu i svim religijama protiv svih fundametalizama upravo u toj osnovi da nijedna vjera ukoliko posegne za nečim što je nerazumno, nije prava vjera', rekao je Marini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene