Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEREALNI ZAHTJEVI DOBAVLJAČA

RBA i Erste banka demantiraju Ramljaka: Nema potrebe za produljenjem roka Promemorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Raiffeisenbank Austria su se oglasili priopćenjem kojim demantiraju da su spremni produžiti rok Promemorije, što je suprotno od ono su najavili Ante Ramljak i dobavljači Agrokora dan ranije. Slično su priopćili i iz Erste banke, no ostavljaju prostor za bilateralni dogovor.

"Potaknuti informacijom u medijima u kojoj se navodi mogućnost produljenja roka definiranog Promemorijom, Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i Raiffeisen Factoring d.o.o. (RF) potvrđuju svoje stajalište da nema potrebe za produženjem roka Promemorije. To smo u više navrata komunicirali i Agrokoru i skupu dobavljača, te iza toga stojimo", stoji, između ostalog, u priopćenju Raiffeisenbank Austria.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLANA PROMEMORIJA Nastavlja se oporavak dionica Agrokorovih tvrtki na burzi Slika nije dostupna Dobavljač objasnio kako su preživjeli Ramljak potpisao finalni tekst Promemorije o mjenicama Agrokora

Dodaje se da su RBA i RF od samog početka fokusirani na pronalaženje zajedničkoga modela rješenja regresnih prava, kojemu su pristupali individualno za svakoga pojedinog dobavljača.

"Od trenutka kada je aktivirana izvanredna uprava Agrokora, uporno smo i višekratno pozivali dobavljače na dogovor.Rezultat naših poziva na dogovor i zajedničko rješenje je da smo za veliku većinu dobavljača dogovorili rješenja koja su ostvariva u vrlo kratkom roku, dok je za manji dio nalaženje adekvatnoga rješenja složenije i pregovori su i dalje u tijeku, te su sve uključene strane upoznate s mogućnostima. Međutim, manji broj dobavljača i dalje ustraje na zahtjevima za koje smo višekratno utvrdili da su nerealni i neprihvatljivi", kaže se u priopćenju RBA.

Naglašavaju da postoji zajednički interes svih uključenih strana da restrukturiranje Agrokora bude uspješno, što uključuje i mogućnost da Agrokor otplati svoje dugove.

"Tome svjedoči i činjenica da je i RBA sudjelovala u kreditu od 80 milijuna eura koji je odobren za restrukturiranje kompanije. Izravan dogovor svakog pojedinog dobavljača i vjerovnika jedini je ispravan put u traženju provedivog individualnog rješenja u roku koji je definiran Promemorijom", stoji u priopćenju RBA.

Podsjetimo, Ante Ramljak, vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, rekao je u srijedu nakon sastanka s dobavljačima i proizvođačima da su po njegovim informacijama banke spremne produžiti rokove dobavljačima.

Koordinacija proizvođača i dobavljača je zaprijetila u ponedjeljak prestankom isporuke robe Agrokoru ukoliko se ne ispoštuju njihovi uvjeti, a jedan od njih bio je upravo produljenje roka Promemorije

Erste banka je s dijelom dobavljača već postigla dogovor

Priopćenje su poslali i iz Erste banke te ga prenosimo u cijelosti.

Erste banka i Erste Factoring pridržavaju se roka koji je propisan Promemorijom. S dijelom dobavljača-naših klijenata već je postignut sporazum oko reguliranja njihovih regresnih obveza, dok su s preostalima u tijeku intenzivni razgovori s ciljem finalizacije dogovora. Iz tog razloga, smatramo da nema potrebe za produljenjem inicijalnog roka.

Naravno, kad se radi o dobavljačima koji su pristupili Promemoriji i ispunjavaju uvjete koji su njome propisani, te s kojima je dogovor o reguliranju regresnih obveza već postignut ili će biti postignut do 31.5., na bilateralnoj se razini, u slučaju potrebe, može dogovoriti eventualno dodatno vrijeme potrebno za operativnu realizaciju samog sporazuma.

Važno je napomenuti da su dobavljačima ponuđena tri modela za reguliranje regresnih obveza, koji su dovoljno fleksibilni i adekvatno prilagođeni trenutačnim okolnostima. Smatramo da se za svakog pojedinog dobavljača u tom okviru može pronaći optimalno rješenje. Zajednički nam je cilj da takvo rješenje uvažava interese i mogućnosti svakog pojedinog dobavljača, kao i interese banke i faktoring kuće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene