Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prazna vruća fotelja

Tko će naslijediti Horvata na čelu ministarstva? Čačić odrješit: "Ako se digne optužnica protiv bilo koga još u Vladi, mi ćemo napustiti koaliciju"

Razrješenjem Darka Horvata ostala je prazna vruća fotelja ministra prostornog uređenja i graditeljstva. Konzultacije, doznaje Dnevnik Nove TV, počinju već u ponedjeljak.

Kad su se ispred ministra Horvata otvorila ulazna vrata Remetinca, zatvorila su se vrata ministarstva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Uplaćeno 70 milijuna u trezorce" Plenković komentirao Pupovca, Turudića, pa uzvratio Milanoviću: "Skandalozno... Imao je svoju šapu na policiji" Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu da će nesmetano nastaviti s radom, a očekuje se da će čelnu poziciju preuzeti netko od državnih tajnika ili tajnica.

U Ministarstvu je trenutačno njih troje. Riječ je o dvije članice HDZ-a, Dunji Magaš - diplomiranoj inženjerki građevine, Sanji Bošnjak, diplomiranoj ekonomistici i jednom članu HNS-a, Željku Uhliru, također diplomiranom inženjeru građevine.

Kako ministarstvo, ali i obnova, ne bi stali, posao će nakratko preuzeti netko od njih troje. Jer konzultacije o novom ministru, trebale bi početi već u ponedjeljak.

Morat će dobiti podršku koalicijskih partnera

Koga god da premijer Andrej Plenković izabere - morat će dobiti i zeleno svjetlo od koalicijskih partnera.

"Morat će biti izabran sposoban menadžer koji poznaje tu problematiku. Poučeni iskustvima i u ovoj situaciji, nećemo dići ruku za bilo koga tko je dokazano nesposoban, jer imamo i takvih, primjer Hanžek", kazao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan.

"Takve na tom mjestu ne trebamo, a ako premijer odabere nekog za koga još ne znamo da li je sposoban ili on misli da je sposoban, podržat ćemo ga", najavio je Čačić.

Godine 2016. izabran Goran Marić

Novog ministra čekaju poslovi prostornog uređenja, graditeljstva, ali i državne imovine. I upravo taj posljednji resor - državne imovine prati nesreća. Podsjetimo, riječ je o ministarstvu osnovanom 2016. godine, a za čelnog čovjeka izabran je Goran Marić.

Tri godine poslije, nakon niza afera koje su se vezale uz njegovo ime, Marić podnosi ostavku.

"Svima onima koji su željeli i žele moj život pretvoriti u kaos poručujem - da hvala Bogu u tome neće uspjeti", kazao je Marić 15. srpnja 2019. godine.

Plenković je iskoristio priliku i rekonstrukcijom Vlade izmijenio trećinu svog kabineta.

Osvježenje u ministarstvu državne imovine bio je - Mario Banožić. No već u idućem mandatu, Plenković je ministarstvo ukinuo, pripojio resor graditeljstvu i Horvata izabrao za novog šefa.

Neće biti puno vremena za prilagodbu

Novi Horvatov nasljednik neće imati puno vremena za prilagodbu. Čeka ga težak posao - mora potrošiti europske milijarde.

Hoće li se nasljednik Horvata svidjeti koalicijskim partnerima, što će pokazati USKOK-ova istraga - čini se da premijer Andrej Plenković ne treba strahovati.

"Da se digne optužba protiv bilo koga još u Vladi, ne Miloševića, bilo koga, mi ćemo napustiti koaliciju, preći ćemo u oporbu, ali... fala Bogu, već i bez nas Plenković ima većinu, a ako bude trebalo bit će još pet, šest ili sedam ruku koje će ga podržati. Nismo mi ti koji ga držimo, mi mu samo dajemo legitimaciju", navodi Čačić.

A kome će premijer dati legitimitet da vodi Horvatovo ministarstvo - trebalo bi biti poznato idućih dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene