Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanje ostalo neispunjeno

Razočarani otac: Ministar mi je lagao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi pamte priču Franje Kardaša koji je štrajkao glađu pred Ustavnim sudom jer, iako mu dijete boluje od čak tri kronične bolesti, nije mogao dobiti pravo na status roditelja njegovatelja.

Štrajk je prekinuo nakon što mu je ministar Darko Milinović osobno obećao pomoći. No, od njegovog obećanja nije bilo ništa.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Franjo Kardaš prisjeća se kako ga je desetog dana štrajka glađu posjetio ministar. Obećao mu je da će se osobno pobrinuti za slučaj njegove bolesne kćeri. Franjo je prestao štrajkati, ali status roditelja njegovatelja nije dobio. Ministrovo obećanje bilo je, čini se, tek predstava za javnost. Franjo nije sretan. Kaže, ministar mu je lagao u lice.

'Mogao je reći gospodine budite tu, umrite, radite što hoćete, pravite budalu od sebe, vaše dijete nema to pravo. Nego je na jedan podmukli način rekao odite vi doma to ćemo mi sve sredit, vaše će dijete to ostvariti', kaže razočarani Franjo.

'Nisu izigrani. Drugo, ništa nismo obećali što nismo izvršili. Dakle, ministar je obećao jednokratnu pomoć i oni su je dobili. Jednokratnu pomoć u iznosu od 10 tisuća kuna i rečeno je da ponovno predaju zahtjev na prvostupanjsko tijelo vještačenja', kaže Dorica Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva.

Nakon ponovnog vještačenja, promijenjena je jedna riječ - umjesto privremenih promjena u zdravstvenom stanju, u novom izvješću stoji kako Monika ima trajne promjene. 

'Znači ispravili su svoju grešku, a nas su opet odbili. I mi smo tu opet nitko i ništa. Mi se sada vrtimo u začaranom krugu. Mi bi sada ponovno trebali na drugostupanjsku, ponovno na Upravni, na Ustavni. Ustvari nas koče', objašnjava Franjo.

Franjo traži promjenu zakona koji bi omoućio roditeljima da lakše dolaze do statusa njegovatelja teško oboljele djece. U resornom Ministarstvu kažu da promjena Zakona više neće biti.

I dok se obitelj Kardaš bori s birokracijom, osmogodišnja Monika hrabro se nosi sa svoje tri bolesti. Samo zbog dijabetesa svakoga dana prima pet terapija inzulinom.

'Monika dobije 150 uboda u tijelo inzulina i 180 za mjerenje šećera u jagodice. Znači 180 plus 150 - 330 uboda u tijelo na mjesec', kaže Mira Kardaš, Monikina majka.

Uz dijabetes, tu su i celijakija - odnosno teška bolest crijeva te kronična upala štitnjače. I dok neki roditelji zasluženo dobivaju status njegovatelja samo zbog jedne od tih bolesti, Monika i dalje nema pravo na to.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene