Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši ministar Ivan Herak oslobođen optužbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Puli bivši ministar turizma Ivan Herak te suoptuženici Đani Bažon i Igor Mlinar oslobođeni su optužbe kojom ih se teretilo za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju odnosno pomaganje.

Đani Bažon teretio se kao suvlasnik obrta "Mini Pam", a Igor Mlinar kao direktor i vlasnik zagrebačkog poduzeća "Zadom nova".

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Tvrđava Monvidal Teško ozlijeđena Muškarac gurnuo ženu s pulske tvrđave: Pala s visine od pet metara i završila u bolnici

Prema riječima sutkinje Sene Midžić Putigne, državno odvjetništvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženika.

- Optužnica je sastavljena ambiciozno, ali je utemeljena na
indicijama. Sud je stoga ocijenio kako nije utvrđeno da su okrivljeni počinili kazneno djelo za koje su optuženi, istaknula je sutkinja Sena Midžić Putigna.

Dodala je kako je financijsko-knjigovodstveno vještačenje pokazalo da su novčane transakcije postojale, no one su bile transparentne i nisu bile protuzakonite.

Optužnica je među ostalim teretila bivšeg ministra turizma Ivana Heraka da je u srpnju 1999. novcem Ministarstva turizma u iznosu većem od milijun kuna, namijenjenim plaćama radnika i poslovanju u turističkim tvrtkama "Imperijal" s Raba i "Zlatni rat" s Bola na Braču, namirio dug porečke tvrtke "Midinvest" u vlasništvu svoje tadašnje supruge, a u kojoj je on bio direktor. 

Đanija Bažona i Igora Mlinara teretilo se za pomaganje u tom djelu.

Inače, 2004. godine donesena je prva nepravomoćna presuda kojom je Ivan Herak osuđen na četiri i pol godina zatvora, a ostala dvojica osuđena su uvjetnom kaznom. Međutim, nakon njihove žalbe prošle je godine Vrhovni sud ovu presudu ukinuo i cijeli je predmet vratio na ponovno suđenje.

Komentirajući oslobađajuću presudu nakon gotovo osam godina sudskog procesa, Ivan Herak novinarima je izrazio zadovoljstvo dodavši kako je njemu bilo najvažnije "skinuti stid sa svoga imena i imena svoje obitelji".

- Siguran sam da će ova presuda veseliti i moje bivše kolege u Vladi i Ministarstvu. No, budimo legalisti i sačekajmo pravomoćnost odluke, kazao je Ivan Herak. 

Dodao je kako će naknadno odlučiti hoće li tužiti državu za vrijeme provedeno u pritvoru s obzirom na to da se u
pritvoru nalazio od 27. siječnja 2000. do 31. srpnja 2001. godine. Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na ovu oslobađajuću presudu Županijskoga suda u Puli.

Inače, odvjetnici prvookrivljenoga Ivana Heraka u završnim riječima obrane kazali su da je optužba čitavo vrijeme ustrajala na nezakonitom optužnom aktu te nastupala protivno mišljenju Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva RH. 

Ustvrdili su da nema nijednog dokaza da je Herak postupao protivno zakonu niti da je zlorabio svoj položaj i ovlast te
nije bilo nikakvog plana i namjere. Također, kazali su da su indicije koje zastupa županijski državni odvjetnik zanemarive u odnosu na dokaze koji su provedeni te da prema dokumentaciji u spisu, posebice prema knjigovodstvenom vještačenju, nema nijednog elementa kaznenog djela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene