443042
443042
443042
443042
443042

Spremačice očekuju manju plaću, ali realnost je ipak bolja

  • , 12.07.2016., 17:44
  • Autor:
  • komentara

Rezultati istraživanja pokazuju da bi potencijalne zaposlenike u turizmu od rada mogle odvratiti niske plaće.

 
 
 
 
Spremačica (Foto: Guliver/Thinkstock)
Spremačica (Foto: Guliver/Thinkstock)

Rezultati nedavnog istraživanja portala MojPosao na uzorku od 300 ispitanika pokazuju da bi potencijalne zaposlenike u turizmu od rada mogle odvratiti niske plaće i razlika između očekivane i realne plaće, objavio je u utorak taj internetski portal.

Prema istraživanju portala o očekivanim visinama plaća za najtraženije radne pozicije u turizmu i ugostiteljstvu, najveća je razlika između očekivane i realne plaće za posao kuhara. Ispitanici navode 5524 kune kao iznos očekivane plaće, što je čak 23 posto više od realne plaće kuhara, koja je u prvih šest mjeseci iznosila 4495 kuna. Iza toga slijedi konobar za kojeg ispitanici smatraju da prima plaću od 4409 kuna, što je 21 posto više od realne plaće od 3800 kuna.

No, za neka zanimanja, kaže MojPosao, poput spremačice ili pomoćnog kuhinjskog osoblja, realna je plaća viša od očekivane. Tako pomoćno kuhinjsko osoblje ima 15 posto nižu očekivanu plaću od one koju ustvari primaju, a razlika između očekivane i realne plaće za poziciju spremačice je tri posto, budući da spremačice prosječno primaju 3104 kune.

Na poslu animatora razlika je pet posto, jer je očekivana plaća 4116 kuna, a realna 3930, dok je za pizza majstora razlika osoam posto, očekivana 4807 kuna, a realna 4432 kune.

Osim očekivane plaće, ispitanici su se izjasnili i o željenoj plaći, koja je pak u prosjeku čak 41 posto viša od realne.

Gotovo svi ispitanici smatraju da posao u turizmu može biti edukativan, pri čemu prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (77 posto) i timski rad (69 posto).

Više od polovice ispitanika, njih 55 posto, navodi obavljanje više stvari odjednom, 51 posto rad pod pritiskom, a 48 posto da takva zanimanja uče ophodnji s klijentima, napominje portal MojPosao. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se