Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgora protupožarna sezona

Za njih ovoga ljeta nema odmora: ''Sve dok ima i jedne kapi kerozina u RH, nema posustajanja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza gotovo svake akcije gašenja požara uz vatrogasce stoje i piloti, ali i zrakoplovni tehničari u vojnoj bazi u Zemuniku. S jednim od njih, zapovjednikom protupožarne eskadrile HRZ-a Davorom Turkovićem razgovarala je Ivana Pezo Moskaljov.

Posade vojnih zrakoplova i helikoptera cijeli su dan na dežurstvima. Gase u iznimno teškim uvjetima i za njih ovog ljeta nema odmora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šime Vičević iz Zemunika Svi kanaderi i Air Tractori ne mogu pomoći tamo gdje je najgore Slika nije dostupna Kanaderi nemoćni zbog bure Vatrena stihija hara Istrom i Dalmacijom: Gorjelo od Vodnjana do Šestanovca

Gost Dnevnika Nove TV bio je pukovnik Davor Turkanović, zapovjednik protupožarne eskadrile HRZ-a.

Ovo ljeto gotovo da i nema dana, a da vi i vaše posade niste u zraku. Je li ova sezona jedna od najtežih?

Da, ova je sezona po svemu, i po statističkim pokazateljima, i po onome što statistika ne može opisati, najgora protupožarna sezona od samostalnosti Republike Hrvatske.

Temperatura u kanaderu zna biti veća i od 50 stupnjeva, a vi po nekoliko puta na dan slijećete u vodu, gasite u nimalo lakim uvjetima, kako izdržite? Jeste li umorni?

Mi smo protupožarna eskadrila, to je naš posao. Ovim bi putem poručio hrvatskom narodu i njihovim gostima, našim kolegama vatrogascima, našoj braći iz gardijskih brigada da sve dok ima i jedne kapi kerozina u Republici Hrvatskoj, nema posustajanja.

Treba li Hrvatskoj više kanadera i air tractora u odnosu na ono što sada ima ili se taj novac može uložiti u nešto drugo?

Zrakoplovi su zadnje sredstvo kurativnog djelovanja. Prije nabavki zrakoplova potrebno je i moguće učiniti puno drugih koraka. Prije svega krenuti od individualne razine, od ljudi koji trebaju očistiti svoje okućnice do institucija koje trebaju odraditi neke preventivne poteze.

Zagovarate ideju mediteranske flote kanadera u borbi protiv požara, recite nam nešto više o toj ideji?

Smatram da je to nužnost. Imamo primjer Portugala, Grčke i drugih država kojima druge članice EU pružaju pomoć. Dakle, ta flota već postoji, nju samo treba administrativno i birokratski ustrojiti.

Vjerujete da je ovogodišnji broj požara namjerno podmetnut ili je riječ o nepažnji?

Teško je nešto tvrditi bez dokaza, međutim, po broju požara i po mjestima nastanka, prirodni i tehnički uzroci svakako nisu uzrok kompletnog broja nastanka požara ove sezone.

Cijeli razgovor možete pogledati i u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene