442626
442626
442626
442626
442626

Liječnici o smrti trudnice i bebe: Imala je tlak 230/120, nije uzela preporučenu terapiju

  • , 07.07.2016., 16:45
  • Autor:
  • komentara

Ravnateljstvo osječkog Kliničkog bolničkog centra izvijestilo je u četvrtak kako su pri jučerašnjem tragičnom događaju, koji je rezultirao smrću trudnice s đakovačkog područja i njezinog nerođenog djeteta, "svi postupci učinjeni prema strukovnim pravilima".

 
 
 
 
KBC Osijek (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
KBC Osijek (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

U pismenom očitovanju Ravnateljstva navodi se kako je 5. srpnja, u trudničku ambulantu Klinike za ginekologiju i opstetriciju vozilom Hitne medicinske pomoći (HMP) dovezena pacijentica u 35. tjednu trudnoće u besvjesnom stanju te da je, prema navodima, liječnice iz HMP-a, pacijentica imala tlak 230/120, i nije uzela preporučenu antihipertenzijsku terapiju.

Dodaje se kako se odmah pristupilo carskom rezu, te je rođeno muško dijete, bez vitalnih znakova, koje je pedijatar pokušao reanimirati te da je majka premještena ne jedinicu intenzivnog liječenja, gdje je u popodnevnim satima preminula.

Napominje se kako je obdukcijskim nalazom utvrđena diseminirana intravaskularna koagulopatija, što je dovelo do obilnog krvarenja u cijelom organizimu.

U Ravnateljstvu osječkog KBC-a ističu kako je pacijentica dan ranije bila na pregledu u trudničkoj ambulanti, kada je "nalaz CTG-a bio uredan, a vrijednosti krvnog tlaka nisu zahtijevale hospitalizaciju prema svim standardima liječničke struke".

"Iz svega navedenoga dajemo na znanje da su svi postupci učinjeni prema strukovnim pravilima, no, nažalost, takva hitna stanja, koja mogu dovesti do smrtnog ishoda, su opisana i poznata u medicinskoj praksi", navodi se u dopisu Ravnateljstva u kojem se obitelji izražava iskrena sućut. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se