Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spaljeno 1.500 kg

Ravnatelj policije i potpredsjednica Vlade gledali kako se spaljuje droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Našicama je u prisutnosti glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i potpredsjednice Vlade Milanke Opačić spaljeno više od 1.500 kilograma droge zaplijenjene od 2007. godine do danas.

Više od 1.500 kilograma opojnih droga zaplijenjenih od 2007. godine do danas spaljeno je u pećima tvrtke 'Našicecement', a njezina vrijednost procijenjena je na 3,5 do 4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Slika nije dostupna Prvi takav slučaj VIDEO Zaplijenjeno 58 kg kokaina s nacističkim simbolima: Policija šokirana kada je vidjela što piše na paketima droge

>> REKORDNA zapljena: U prtljazi skriven kokain vrijedan 200 milijuna eura

Tom je činu danas nazočan bio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je, uz ostalo, rekao da je spaljeno 150 kilograma heroina, 10 kilograma kokaina i ostalih droga zaplijenjenih u više od pet tisuća kaznenih predmeta, pravomoćno okončanih na hrvatskim sudovima. Ocijenio je da je današnje spaljivanje dokaz učinkovitosti policije u smanjivanju ponude opojnih droga.

Dominić je istaknuo da je u tim aktivnostima od posebnog značaja bila koordinacija s Državnim odvjetništvom i Carinom te međunarodna suradnja sa slovenskom, crnogorskom, makedonskom i bosanskohercegovačkom policijom jer je u takvim akcijama, uz ostalo, zaplijenjeno više od 170 kilograma marihuane te 24 kilograma heroina.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako se činom spaljivanja uništava nečija zarada i spašavaju životi drugih ljudi. Istaknula je da se borba protiv droge vodi na nekoliko razina, aktivnostima policije te edukacijom i prevencijom, a smatra da bi u tome trebao pomoći zdravstveni odgoj u školama.

Potrebna je edukacija o ovisnosti, ne samo o drogama, nego i o alkoholu, jer je prevencija jedan od mehanizama kojim možemo zaštititi svoju djecu, poručila je Opačić. Upozorila je da se na hrvatskom tržištu u posljednjih godinu dana pojavilo više od 20 vrsta novih sintetičkih droga.

Ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković izvijestio je kako su trendovi bolesti ovisnosti te kriminaliteta droga u Hrvatskoj stabilni te da nema značajnijeg porasta broja ovisnika ili broja kaznenih djela.

Hrvatska je dio europskoga informacijskog sustava o pojavi novih droga u kojem se razmjenom podataka dolazi do uvida u trendove ove problematike na europskom tržištu, a na kojem su se prošle godine pojavila 73 nova sintetička psihoaktivna spoja, koji imaju učinke opojnih droga, dodao je Petković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene