Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak odgođen za sutra

Ratari uzalud došli na pregovore, nitko ih nije primio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su predstavnici ratara danas došli pred Vladu na dogovorene pregovore o mjerama za pšenicu, nitko ih nije primio. Pred njih je izašla potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je izjavila kako pregovori i nisu bili dogovoreni fiksno za danas, te da će sve biti riješeno do kraja tjedna.

No iako je u međuvremenu predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović rekao kako dogovor neće biti danas, predstavnici ratara, koji su prošlog četvrtka bili na pregovorima s Jadrankom Kosor i Damirom Polančecom, tvrde da njih o tome nitko nije obavijestio.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi

'Mogao nas je netko nazvati i javiti nam da danas neće biti nikakvog sastanka', kažu ratari. No na kraju je njihovo čekanje pred Vladom ipak urodilo plodom i dogovoren je sastanak za sutra.

Pregovori o pšenici sutra u Ministarstvu poljoprivrede

Pregovori predstavnika Vlade i čelnika udruga poljoprivrednih proizvođača o cijeni pšenice održat će se sutra između 14 i 15 sati u Ministarstvu poljoprivrede, izjavio je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek ispred Vlade gdje su čekali na sastanak s vladinim predstavnicima.

Miketeka je o terminu tog sastanka telefonom izvijestila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja se prije toga nakratko obratila okupljenima koji su čekali pred Vladom. Objasnila im je da ministarstva poljoprivrede i gospodarstva izdrađuju prijedlog koji će biti ponuđen seljacima dodajući da sastanak za danas i nije bio dogovoren.

U pregovore će se, kako je rekao Miketek, uz potpredsjednike Vlade Jadranku Kosor i Damira Polančeca te ministra poljoprivrede Božidara Pankretića uključiti, na traženje poljoprivrednika, i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji, kažu, poznaje situaciju.

Poljoprivrednici ne odustaju od zahtjeva

Predstavnici poljoprivrednika, koje su predvodili predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo i predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek, stigli su danas prije podneva pred Vladu kako bi započeli pregovore o svojim zahtjevima, odnosno dogovora o cijeni pšenice. Taj je sastanak najavljen na prošlotjednom dogovoru predstavnika Vlade i poljoprivrednika prosvjednika.

Kažu da ne odustaju od svog zahtjeva za cijenom pšenice ovogodišnjeg roda od 1,25 kuna za kilogram, jer sve ispod toga seljacima je čisti gubitak. Seljaci očekuju i da se ispune prošlotjedna obećanja predstavnika Vlade vezana za moratorij o reprogramu kredita i vezano uz dogovorenu otkupnu cijenu za mlijeko, a rezultati će se, kazao je Miketek, vidjeti od 1. srpnja.

Seljaci spremni i na blokiranje granice

Ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi spremni su na nove prosvjede, koji će biti veći od prošlotjednih, ali i na blokiranje granice. 'Nikakav razgovor nije dogovoren za danas. Dogovoreno je da se svi daljnji razgovori s njima odvijaju u resornom ministarstvu - Ministarstvu poljoprivrede, tako da nema potrebe za dolazak u Vladu', rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća odgovarajući na upite novinara.

Također je opovrgnula tvrdnju seljaka da je 1. srpnja rok kada očekuju da počne funkcionirati sustav isplate. Nije dogovoren nikakav rok, ustvrdila je Kosor. 'Sve se odvija prema planu, upravo se obavljaju konzultacije resornih ministarstava - nema nikakvog razloga za zabrinutost, a pogotovo uznemirenost, mi radimo svoj posao kako bi se našlo najbolje rješenje za ono što je dogovoreno, ali i za ono što predstoji vezano uz pšenicu', rekla je Kosor. Na pitanje u vezi iznosa potrebnog za ostvarivanje zahtjeva poljoprivrednika, je li potrebno 1,5 milijardi kuna, kazala je kako se neke stvari moraju razriješiti unutar Vlade dodajući kako 'nije dobro da komuniciramo preko medija oko izračuna'.

'Mi smo u analizama došli do nekih drugačijih podataka, no bitno je da smo se usuglasili i dogovorili da se traže rješenja unutar onoga što je već dogovoreno', kazala je. Napomenula je kako se oko reprograma kredita radi s HBOR-om i drugim bankama, a također se radi na pitanjima vezanim za mlijeko, kao i na isplatama potpora.

'Nikada, ni u jednom trenutku, nije se govorilo da se to mora riješiti odmah, rečeno je u slijedećem razdoblju i traže se najbolji modeli', kazala je. Što se tiče suradnje HSS-a i HDZ-a sve je u odličnom partnerskom odnosu, nikakvih problema nema, koalicija nije ugrožena, ustvrdila je Kosor dodajući da naravno, kada se radi o novcu onda nikada dogovori nisu jednostavni.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene