Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krapina narasla gotovo 2 metra

Rastu vodostaji rijeka u Hrvatskoj, u nekim mjestima proglašene su mjere za obranu od poplava

Vodostaji rijeka (Screenshot: DHMZ)
Vodostaji rijeka (Screenshot: DHMZ)
Zbog porasta temperature i topljenja velikih količina snijega rastu i vodostaji rijeka. Rijeka Krapina kod mjesta Kupljenovo u posljednja 24 sata narasla je za gotovo dva metra, zbog čega je njezin vodostaj dosegao 302 centimetra. U Kupljenovu je je proglašeno pripremno stanje za obranu od poplava, a na nekim mjestima u Hrvatskoj proglašene su i redovne mjere.

Vodostaj rijeke Krapine u mjestu Kupljenovo jutros je dosegao 302 centimetra, zbog čega je proglašeno pripremno stanje za obranu od poplava. Krapina je na tom mjestu u protekla 24 sata narasla za čak 182 centimetra.

Pročitajte i ovo Hladna lava i bujične poplave uništile dio Indonezije - 2 katastrofa u Indoneziji FOTO/VIDEO "Čula sam grmljavinu i zvuk sličan kipućoj vodi": Pronađeno 19 tijela, uništeno više od sto kuća Poplava u Žažini - 1 Borba s poplavama Priprema za dolazak vodenog vala: "Bori se nadljudskim naporima, ove vode jutros uopće nije bilo"

Pripremno stanje proglašeno je i u Kostajnici, gdje je vodostaj Une jutros u 7 sati dosegao 253 centimetra, što je gotovo metar više nego dan ranije.

Vodostaji rijeka (Screenshot: DHMZ) Vodostaji rijeka (Screenshot: DHMZ)

Kupa je kod Karlovca porasla za metar i jutros je njezin vodostaj iznosio 150 centimetara. Znatno je narasla i Sava u Slavonskom Šamcu, za 107 centimetara (trenutni je vodostaj 295 centimetara).

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj rijeke Ilove u Garešnici u 9 sati iznosio je 305 centimetara, zbog čega su proglašene redovne mjere za obranu od poplave. Isto je stanje i u Sunji, gdje je rijeka narasla na 188 centimetara.

Vodostaji rijeka (Screenshot: DHMZ) Vodostaj rijeka (Screenshot: Hrvatske vode)

Proteklih su dana meteorolozi upozoravali na topljenje velikih količina snijega zbog južine i zatopljenja. Zbog toga se strahuje i od izlijevanja rijeka na području Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske. Najveća opasnost slijedi za vikend i nakon njega, upozoravaju prognostičari. 

Hrvatske vode izradile su i aplikaciju za mobilne uređaje koja omogućuje korisnicima da u realnom vremenu vide visinu vodostaja. 

"Mobilnu aplikaciju razvili smo s namjerom da građani dobiju pravovremene informacije o vodostajima i odgovarajućem stupnju upozorenja za obranu od poplava na lokaciji/području kojem se nalaze ili bilo kojem drugom području u Republici Hrvatskoj", kaže Kristina Buljubašić, voditeljica Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene