Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj slučajeva

U Zagrebu najviše primjera trgovine ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovina ljudima prisutna je i u Hrvatskoj. Prošle je godine zabilježeno sedam slučajeva trgovine ljudima, dok je ta brojka i ove godine već tolika u nepuna tri mjeseca.

U većini slučajeva trgovina ljudima povezana je s organiziranim kriminalom, a najlakše su mete osobe koje su socijalno ranjive i nedovoljno uklopljene u društvo. 'Najčešće se radi o seksualnom iskorištavanju, prodaji maloljetnica u brak ili prosjačenju', rekao je Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke" Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju

Prodaja maloljetnica za miraz, koji može biti samo jedan konj, čest je slučaj u romskoj populaciji, a zbog rane udaje, javlja se i veliki broj maloljetničkih trudnoća. 'Trgovanje ljudima obuhvaća prisilu i iskorištavanje. Tako da se svaki maloljetnički brak ne može svrstati u tu kategoriju. I nije to samo problem romske manjine. U Zagrebu je zabilježen najveći broj primjera trgovine ljudima, ali tamo ima i najviše stanovnika', pojasnio je Mađarić.

Stara tradicija

'Nas se optužuje da smo preprodavači djece, pa mi ne bi naše pse prodali, a imamo ih po dvadesetak na dvorištu. Različite Udruge rade projekte kojima pokušavaju izvući sredstva iz Europske unije na naš račun optužujući nas da preprodajemo djecu. Preprodavača ljudi ima u cijeloj Hrvatskoj. Kolika je cijena jedne Hrvatice? Kuća oko 125.000 eura plus luksuzni auto. A naša tradicija davanja miraza seže još u kameno doba', rekao je Željko Balog, predsjednik Krovne zajednice Bajaša Hrvatske.

>> Prodali kćer u ropstvo za konja i tri tisuće kuna

On se zapitao gdje završavaju djeca koju njima oduzimaju Centri za socijalnu skrb, te napomenuo da se možemo zapitati je li i to možda preprodaja djece, jer se pitaju gdje su danas njihova djeca, braća ili sestre, koje nisu vidjeli godinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene