Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljen trend

Raste broj novorođenčadi, ali Zagreb je ipak sve stariji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prošloj godini u Zagrebu je zabilježen trend povećanja stanovništva i prirodnog priraštaja, ali s druge je strane nastavljen trend starenja stanovništva, pokazuju podaci iz socijalne slike Zagreba za 2012. koju je danas predstavio Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Socijalna slika je pokazatelj društvenoga razvoja, ocijenila je Marina Vugec Dimić, podsjećajući da se socijalna slika Zagreba izrađuje već trinaestu godinu zaredom s ciljem praćenja socijalnih indikatora i pokazatelja kvalitete života Zagrepčana.

Pročitajte i ovo Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu Posjetili smo mjesto gdje broj stanovnika stalno pada: ''Krivi smo svi, a vrh države najviše'' Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stari kontinent sve je stariji Problem s kojim se ne bori samo Hrvatska: Mirovine će biti sve niže, a broj siromašnih i starih građana sve viši

Podaci govore da je blago porastao broj stanovnika, za 0,39 posto, odnosno na 793.057 stanovnika, primjetan je trend porasta broja djece rođene izvan braka, za 15,2 posto, dok je broj sklopljenih i rastavljenih brakova bio stabilan u odnosu na godinu ranije.

Prirodni priraštaj je pozitivan jer je 65 osoba više rođeno nego što je umrlo, a nastavlja se trend starenja stanovništva jer je broj Zagrepčana starijih od 65 godina sa 17,3 posto porastao na 17,6 posto.

Među zagrebačkom populacijom 29 posto je s višim i visokim obrazovanjem, što je gotovo dvostruko više negoli na razini države. Zabrinjavajući je podatak da ima 28,6 posto samačkih kućanstva, a najviše visokoobrazovanih starijih žena živi u četvrti Donji Grad.

I zbog ovoga je u Hrvatskoj sve manje stanovnika...

Trostruko je smanjen broj legalnih pobačaja. Pozitivni rezultati zabilježeni su i kod broja novoizgrađenih stanova za 22 posto, a indikativno je da je samo 46,6 posto vlasnika upisano u zemljišne knjige. U dijelu stanovanja zabilježeni su povećani rizici deložacije i problemi vezani za plaćanje stambenih kredita.

U prošloj je godini izgrađen jedan novi vrtić, otkupljeno je nekoliko zemljišta za gradnju novih, a broj djece za koja nema mjesta u vrtićima smanjen je na 420.

Podaci o zaposlenosti i tržištu rada svjedoče o padu stope zaposlenosti u odnosu na 2011. Posebice je naglašen problem nezaposlenosti mladih od 20 do 29 godina, koji čine gotovo trećinu svih nezaposlenih. Prosječna plaća iznosila je 6.413 kuna neto.

U Zagrebu živi 91.261 osoba s invaliditetom, a polovica ih je u radno aktivnoj dobi. Zaposleno ih je svega 3500.

Grad Zagreb je lani udrugama za projekte i programe dodijelio ukupno 20,5 milijuna kuna.

Socijalna slika Zagreba naglašava i uvodi nove postavke budućeg socio-ekonomskog razvoja kroz jačanje socijalne kohezije, socijalno ulaganje, inovacije i socijalno poduzetništvo.

Osim toga uvode se i promoviraju dodatni društveni pokazatelji kojima se prepoznaju nove društvene skupine u riziku od isključenosti, rečeno je na prezentaciji Socijalne slike Zagreba za 2012. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene