458909
458909
458909
458909
458909

O RASTU BDP-a "Treba vidjeti hoće li se rast nastaviti ili je ovo bio ljetni turistički eksces"

  • , 30.11.2016., 20:04
  • Autor:
  • komentara

Mislav Bago u Dnevniku Nove TV analizirao je najnoviji rast BDP-a.

 
 
 
 
Mislav Bago o zaslugama za gospodarski rast (Video: Dnevnik Nove TV)
Mislav Bago o zaslugama za gospodarski rast (Video: Dnevnik Nove TV)

Rekordan rast hrvatskog gospodarstva u trećem kvartalu od 2,9 posto BDP-a najveći je u posljednjih osam godina i dosad najznatniji pokazatelj ekonomskog oporavka. Ovim je podacima očekivano prezadovoljan i premijer Plenković.

Priznaje, doduše, da zasluge ima Oreškovićeva Vlada, ali ih pripisuje i sebi jer smatra da je pobjeda HDZ-a razlog što nam je ekonomski napokon krenulo. No, svojom zaslugom to smatra i oporbeni SDP.

Rast BDP-a u Dnevniku Nove TV analizirao je Mislav Bago.

"Bilo je to razdoblje kad je Oreškovićev kabinet pao, zemlja je bila u izborima, Plenkovićev kabinet još nije bio formiran, a našu obalu preplavili su turisti u rekordnom roku."

Jedno od najboljih tromjesečja u zadnjih osam godina

"Osam godina nismo vidjeli ovakav pokazatelj gospodarskog rasta. Što se tiče gospodarstva, zadnji put smo ovako dobri bili u prvom kvartalu 2008. Zabilježen je i rekordni rast u trećem tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje. Ovo je jedno od najboljih tromjesečja u zadnjih osam godina. Sada treba vidjeti hoće li se rast nastaviti i u četvrtom kvartalu ili je ovo bio ljetni turistički eksces.

Europska unija na tromjesečnoj razini zabilježila je rast od 1,8 posto. Hrvatsko gospodarstvo šesto je u EU po tromjesečnom rastu s 2,7 posto. To je veći rast nego kod naših najvažnijih trgovinskih partnera kao što su Austrijanci ili Talijani."

Mršavi rast Europske unije

"BDP je u trećem kvartalu u Hrvatskoj rastao 1,7 posto dok je prosjek EU mršavih 0,4 posto.

Ovakav rast osigurala je turistička sezona. Izvoz roba bio je pokretač, a nakon njega slijedi uvoz. Morali smo uvoziti jer nismo sami mogli namiriti dolazak turista. Osobna potrošnja rasla je za 3,4 posto, a investicije 2,9 posto. One bi trebale rasti više jer to je pokretač gospodarstva. Investicije bi trebale biti iznad 6 posto da govorimo o stabilnom gospodarskom rastu", kazao je Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se