Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG-ova inicijativa

Linić: Političari se moraju početi boriti da ne budu najgori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reforma bi obuhvaćala promjene izbornih jedinica, preferencijalno glasanje, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za korupciju, gospodarski kriminal i ratne zločine...

'Kad se Vladi ne da, neka se glas Sabora čuje' moto je pod kojim je danas GONG s 29 zastupnika u Hrvatskom saboru organizirao raspravu o nužnosti reformi izbornog zakonodavstva jer je ono, po njihovoj ocjeni, okoštalo i proizvodi niz defekata.

Pročitajte i ovo GONG se oglasio o Milanovićevoj kandidaturi Pravna nesigurnost Gong poziva Ustavni sud da se što prije očituje: "HDZ-ovo zarobljavanje institucija ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav" Slika nije dostupna Strah od birača Zakošek: Stranačka vodstva ne žele preferencijalno glasovanje jer se boje

Po GONG-ovoj inicijativi koju je podržalo i 29 saborskih zastupnika, reforma bi obuhvaćala promjene izbornih jedinica, uvođenje preferencijalnog glasanja, izmjene referendumskih pravila, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za korupciju, gospodarski kriminal i ratne zločine, ujednačenje izbornih procedura, daljnju profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva i biračkih odbora te promjene medijskih pravila praćenja izbora, rekao je u ime GONG-a Dragan Zelić.

Za takvu izbornu reformu još ima vremena i u ovom saborskom mandatu, rekao je Zelić, dodajući da je još uvijek moguće političkom voljom i suradnjom svih političkih opcija, stručnjaka i civilnog društva iznjedriti kvalitetan paket propisa koji bi bio u primjeni već za slijedeće parlamentarne izbore krajem 2015.

Osvrćući se na najavu Željke Markić iz Inicijative 'U ime obitelji' da će ta udruga organizirati skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promijeni izbornog zakonodavstva, Zelić je ocijenio da nije potrebno trošiti novac poreznih obveznika za raspisivanje referenduma, kada se ta reforma može odraditi u redovitoj saborskoj proceduri, a što je Saboru i obveza.

No, Branko Vukšić (laburist) podsjetio je da je ministar uprave Arsen Bauk jasno rekao da izborne reforme neće biti. Kada se ne da Vladi, onda se ne da ni Vladinoj većini u Saboru, a vidimo da tu reformu ne podržava ni većinska oporbena stranka HDZ.

Zakošek: Stranačka vodstva ne žele preferencijalno glasovanje jer se boje

To je zato što predsjednicima dviju najvećih stranaka Milanoviću (SDP) i Karamarku (HDZ) ne odgovaraju preferencijalni glasovi na izbornim listama jer bi oni po tim dobivenim glasovima bili na dnu, ustvrdio je Vukšić.

Iako drži da za razliku od političke volje vladajućih vremena za reformu ima, Natalija Martinčević (nezavisna zastupnica) predložila je da se ide bar u dio izmjene zakonske izborne regulative, a to je svakako uvođenje preferencijalnih glasova.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je da se 29 zastupnika koji podržavaju reformu što prije dogovore i utvrde s kojim promjenama žele izaći pred Sabor.

Gvozden Flego iz SDP-a smatra da bi minimalna strategija trebala sadržavati izmjenu izbornog zakonodavstva koja bi biračima omogućila da uz stranku glasaju i za kandidata za kojeg misle da će ih najbolje zastupati.

Slavko Linić ocijenio je kako se profesija političara shvaća kao jedna od najgorih te da se političari moraju početi boriti da se to izmijeni. Kako budemo mijenjali taj stav o nama, bit će i veća izlaznost na izborima, rekao je. Što se reforme izbornog zakonodavstva tiče, smatra da se u ovom saborskom mandatu ona ne može provesti jer je to dug proces koji zahtijeva javnu raspravu.

Linić predlaže kompromis

Zato, predložio je, moramo naći kompromis s kojim bismo prijedlozima prvo izašli pred Sabor i pridobili ostale kolege zastupnike da nas podrže. Ako nas ne podrže to bi se jasno vidjelo i s tim će se dalje nositi, rekao je. Trebamo predložiti rješenja koja imaju šansu proći, poručio je Linić.

Silvano Hrelja (HSU) izračunao je da skupini 29 zastupnika za izglasavanje bilo koje izmjene u izbornom zakonodavstvu treba još 52 zastupnička glasa ili potpisa.

I Goran Beus Richenberg (HNS) smatra da treba utvrditi što je najbitnije i u slijedećih nekoliko mjeseci pripremiti prijedlog i s njim izaći pred Sabor.

Mirela Holy (ORaH) također se zauzela za preferencijalne glasove na izbornim listama, a njezin je prijedlog da se umjesto kvota za zastupljenost žena na listama uvedu posebne izborne ženske liste.

Na kraju sastanka dogovoreno je da će zastupnici svoje prijedloge uputiti GONG-u, koji će nakon toga organizirati potrebne sastanke i aktivnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene