Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZMJENE OVRŠNOG ZAKONA

Zaiskrilo u Saboru: "Nemojte se z menom zezati jer nećete dobro proći!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu izmjena Ovršnog zakona, koji je predložio Klub zastupnika Mosta i koji je Vlada prihvatila te na njega podnijela svojih 13 amandmana.

Prema prijedlogu više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Ako netko i ostane bez nekretnine, više neće ostati na cesti, jer će izmjenama građanima koji dođu u takvu situaciju 18 mjeseci biti zajamčeno pravo na smještaj.

Predlaže se i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Vlada je podržala izmjene i dopune Ovršnog zakona koje predlaže Most nezavisnih lista, uz 13 amandmana kojima Banski dvori žele omogućiti da zakon bude socijalno još osjetljiviji, a premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost da se od jeseni krene s izradom potpuno novoga Ovršnog zakona, s obzirom na brojne izmjene važećeg zakonskog rješenja. (Hina)

Tijek rasprave 

18:15 Nikola Grmoja branio se da Most nema nikakve skrivene namjere te da se od jutros razgovara o njihovim amandmanima. "Što je problematično u tome da imamo apsolutni zastarni rok, da osoba ne može biti doživotno blokirana", upitao je.

"Ovo je u interesu svih nas i pomoći će velikom broju građana. Nemojte propustiti priliku da im pomognemo", apelirao je Grmoja. Pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je uputila premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo o Ovršnom zakonu, da pozove Vladu da se očituje o svim amandmanima predloženim tijekom rasprave. "Neka se Vlada očituje. Ima vremena do sutra", poručio je Grmoja. Znakovito je, smatraju u Mostu, i to što je HDZ-ov zastupnik Ante Babić već povukao svoj amandman, "samo da se Vlada ne mora očitovati".

18:00 Tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić kazao je u ime Vlade da nitko iz Mosta nije kontaktirao Vladu i tražio usaglašavanje. "Amandmani bitno mijenjaju naš dogovor. Tek ste ih popodne predali, zašto ne odmah ujutro. Sutra očekujete glasovanje i imam osjećaj kao da ne želite da se to prihvati", rekao je Salapić i također pozvao Most da povuče amandmane. Poručio je i da Vlada radi na izradi potpuno novoga Ovršnog zakona, s obzirom na brojne izmjene i nedostatke važećeg zakonskog rješenja.

17:30 Ivan Šuker (HDZ) zamjerio je Mostovim zastupnicima da nisu ispoštovali proceduru po kojoj je Vlada morala dati svoje mišljenje na amandmane. "Ako ste odlučili promijeniti ono što ste dogovorili, trebali ste ponoviti cijeli postupak. Vlada se mora na sjednici očitovati o amandmanima. Ovaj zakon je socijalan, ali mora nuditi i pravnu sigurnost", poručio je Šuker, a s njim se složila i njegova stranačka kolegica Grozdana Perić (HDZ), koja proziva Most da je preuzeo ulogu Vlade.

17:00 Silvano Hrelja (HSU) ocijenio je to "porastom aspiracija kad postaješ svjestan da ćeš nešto ostvariti i onda povećaš zahtjeve", preporučivši zastupnicima Mosta da idu korak po korak, dok je HNS-ovac Stjepan Čuraj istaknuo kako treba razmišljati dalekosežno, a ne da "ovo postaje licitacija tko će više napraviti za građane".

16:30 "Ako se primjerice gospodi iz Remorkera ne naplati u roku od 10 godina od pravomoćne presude, neće se naplatiti nikada. Znači, vi ste ograničili državu da u slučaju kaznenog dijela naplati svoja potraživanja, a u konkretnom slučaju riječ je o iznosu od 20 milijuna kuna", poručio je Grbin 'mostovcima'.

"Ovo što ste napravili me tjera na zaključak da želite da ovaj zakon ne izglasamo, kako bi cijelo ljeto mogli galamiti da ste se borili protiv odvjetničkog, bankarskog i javnobilježničkog lobija", istaknuo je Grbin i pozvao Most da povuče amandmane i ostane na onome što je Vlada predložila.

16:00 Novi amandmani Mosta na prijedlog izmjena Ovršnog zakona na stolove zastupnika došli su oko  16 sati i izazvali negodovanje među saborskim zastupnicima koji, iako jednoglasno podržavaju namjeru da se pomogne građanima pod ovrhama, ocjenjuju da se amandmanima znatno mijenja zakonski prijedlog, pa je za njih trebalo prethodno tražiti suglasnost Vlade. Najsporniji je Mostov amandman vezan uz obustavu prisilne naplate za kredite kojima je naplaćena glavnica jer, kako je kazao Peđa Grbin (SDP), pitanje je hoće li tada ijedna banka htjeti građanima dati kredit za kupnju prve nekretnine. Sporan je i prijedlog apsolutnog zastarnog roka od 10 godina jer, kaže Grbin, u amandmanima se ne razlikuje ovrha kod potrošačkih odnosa od svih drugih slučajeva prisilne naplate.

15:00 Most, koji je i predlagatelj izmjena Ovršnog zakona, podnio je danas i nove amandmane. Nikola Grmoja je pojasnio da se njima nastoji pronaći najkvalitetnije rješenje, da se zaštite oni građani koje se godinama "guli kroz Ovršni zakon, a s druge strane da se omogući vjerovnicima da svoje dugove naplaćuju".

"Jedna od ključnih stvari koje Most želi promijeniti je zaštititi jedinu nekretninu odnosno sprječavanje provođenja ovrhe na nekretnini koja je opterećena založnim pravom zbog ugovora o kreditu u slučaju kada je vrijednost glavnice kredita već plaćena kreditoru", rekao je Grmoja. 

Pojasnio je da se povećava iznos glavnice zbog koje se jedina nekretnina ne može ovršiti s prvotno usuglašenih 20 na 50 tisuća kuna. U slučajevima gdje je glavnica veća od tih 50 tisuća kuna te u slučaju ovrhe nekretnine država bi plaćala najam stana za ovršenika ili bi mu ponudila nekretninu u svom vlasništvu.

Grmoja je dodao da se izmjenama zakona želi riješiti deblokada dugotrajno blokiranih ovršenika, pri čemu je preduvjet obustave ovrhe činjenica da se tražbina ne naplaćuje. Time bi se spriječilo gomilanje duga nerazmjernim rastom kamata kada se ovrha ne može uspješno provesti.

Most predlaže i apsolutni zastarni rok od 10 godina koji je propisan Zakonom o obveznim odnosima jer smatraju da je to dovoljno dug rok da ovrhovoditelj naplati svoju tražbinu ukoliko je ona naplativa.

11:30 Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, upozorio je da Vlada nije prihvatila baš sve prijedloge koji su se spominjali tijekom rasprave, ne precizirajući koje. Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, rekao je kako mu je drago slušati raspravu u kojoj se sve stranke slažu oko određenih stvari, a onda se obratio Salapiću. "Molim Vas kao predstavnika Vlade da ovaj puta ne zeznete. A zeznuli ste jako puno puta", rekao je Beljak. 

Salapić mu je tada poručio kako nije vidio njegove amandmane na Ovršni zakon niti ga je vidio na sastancima o stručnim pitanjima vezanim uz promjene. Beljak njegov odgovor nije najbolje primio.

"Nemojte se, gospodine, z menom zezati jer nećete dobro proći!" naljutio se Beljak, tvrdeći kako je u svom govoru zapravo htio pohvaliti Vladu. Salapiću je potom zamjerio što je mijenjao stranke kao saborski zastupnik, a sad je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Intervenirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pokušavši umiriti Beljaka. Međutim, to mu nije pošlo za rukom, naprotiv.

"Vi ste pokazali elementarno poznavanje političkog uhljebljivanja. Danas ste predsjednik Sabora, a bili ste i uz Sanadera, i uz Kosoricu, i uz Karamarka, i sad ste uz Plenkovića. Što ste vi pokazali?" upitao je Beljak Jandrokovića, koji ga je upozorio da se ponaša nepristojno te mu prigovorio da danima ne dolazi u Sabor, a sada dijeli lekcije, čime je taj sukob i završio.

11:05 Zadovoljstvo što mu je Most prihvatio amandman izrazio je Ivan Lovrinović (PH). Riječ je o amandmanu prema kojem bi svaka stranka u ovršnom postupku plaćala svoje troškove. Lovrinović je ustvrdio da bi bez njegova amandmana izmjene Ovršnog zakona bile samo kozmetičke. Predložio je i da se uvede moratorij na ovrhe od šest mjeseci, no Šimić mu je odgovorio da tome nisu skloni jer se među vjerovnicima ponekad nalaze i djeca kroz alimentaciju. "Moratorijem od šest mjeseci pojedine skupine bismo ostavili bez ikakvih sredstava za život“, rekao je Šimić.

10:55 Ivan Vilibor Sinčić, zastupnik Živog zida, rekao je da ovih dana brojnim građanima stižu "pokloni" HDZ-a i Mosta u vidu prijava poreza na nekretnine. "Ove izmjene Ovršnog zakona su korak naprijed u odnosu na katastrofalan prijedlog koji ste dali u prvom čitanju. Jesu li one posljedica nemirnog sna zbog ovog "poklona", Pitao je Sinčić zastupnike Mosta. 

Miroslav Šimić odgovorio mu je da je velik uspjeh to što su izmjene Ovršnog zakona doveli do drugog čitanja. "To je velika vrijednost koju Most daje hrvatskoj politici i građanima koji se svaki dan deložiraju. Možemo se i mi odlučiti pojavljivati na svakoj deložaciji, slikati se, snimati, povećavati im dugove, ali što oni imaju od toga?" rekao je Šimić, dodajući kako očekuju da porez na nekretnine ne bude za građane veći od aktualne komunalne naknade.

10:45 U početku rasprave uglavnom su govorili zastupnici Mosta, inače predlagatelja izmjena Ovršnog zakona.

Tako je Hrvoje Runtić naveo podatke Fine prema kojima je 30. travnja u Hrvatskoj bilo 328.872 blokiranih građana zbog duga od 42,2 milijarde kuna. "Glavnica je oko osam milijardi kuna, a sve su ostalo zatezne kamate i drugi troškovi", upozorio je Runtić, na što je njegov stranački kolega Miroslav Šimić odgovorio da to pokazuje kako stvari ne štimaju. "Broj blokiranih od kraja prošle godine narastao je na nešto iznad tisuću, a ukupan dug za milijardu. Jasno je da su u pitanju baš te kamate i skup, neracionalan i nepravedan postupak", rekao je Šimić, dodajući da bi ovim zakonskim promjenama velik broj građana s čijih računa godinu dana nije ništa naplaćeno bio deblokiran, a ponovio je i da bi se uveo institut zastare. 

Nijhov stranački kolega Robert Podolnjak rekao je da je promjena zakona važan korak da se pomogne građanima. 

10:15 Započela je rasprava o izmjenama Ovršnog zakona koje je obrazložio zastupnik Mosta Miroslav Šimić u ime predlagatelja. Među ostalim, objasnio je da se ovim izmjenama omogućava osobama koje dobrovoljno napuste nekretninu pod ovrhom imaju pravo na plaćeni smještaj u roku od 18 mjeseci. Najamninu im u tom slučaju plaća država, s tim da iznos godišnjeg najma ne smije prelaziti devet prosječnih neto plaća. 

"Jasno je da postojeći Ovršni zakon nije pravedan i da je to važan razlog što imamo veliki broj blokiranih. Odlučili smo prihvatiti sadržaj većine amandmana iako ćemo zbog procedure neke morati predati u malo drugačijoj formi", rekao je Šimić, dodajući da će, unatoč drugačijoj formi, sadržaj biti zadovoljen. 

Most je predložio da se uvede odredba po kojoj se ovrha obustavlja ako ovrhovoditelj u godinu dana nije naplaćivao svoju tražbinu. U novom ovršnom postupku mogao bi potraživati samo glavnicu duga te kamate koje se skupe samo u tom dijelu postupka. 

Prihvatit će i amandman Ivana Lovrinovića da svaka stranka plaća svoje troškove postupka.

"Pred nama je iznimno važna rasprava. Mnogi ste dali kvalitetne amandmane. Most je kroz prijedlog i današnjih amandmana pronašao najkvalitetnija rješenja da zaštitimo sve građane koje se godinama guli kroz Ovršni zakon, ali i da omogućimo svim vjerovnicima da naplaćuju svoje dugove", rekao je Šimić

10:05 HDZ i HNS protestirali su zbog pritiska SDP-ova predsjednika Davora Bernardića da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je da im je neprihvatljivo da ih SDP ucjenjuje uskraćivanjem potpore za izbor ustavnih sudaca. "To nije ustupak i ne može biti predmet trgovine"; rekao je Bačić, ponovivši stav HDZ-a da se ne protive istrazi o Agrokoru, ali da smatraju da ju treba provoditi DORH. 

10:00 Nezavisni zastupnik Željko Glasnović vrijeme nakon pauze iskoristio je za govor o kleptokraciji prije i poslije Domovinskog rata, masonima, tajnim računima u Austriji, sajamskim lopovima, udbašima i vrhovnim sucima.

"A di je lova? Je li moguće da danas kad imamo digitalizaciju nismo našli niti jeda od sajamskih lopova", pitao je s govornice Glasnović, nakon što je nekoliko puta spomenuo nesrazmjer imovine vrhovnih sudaca (nikoga nije imenovao). Rekao je da neki vrhovni suci nisu imali bicikl prije rata, a sad im je samo jedna nekretnina vrijedna 750 tisuća (nije rekao čega). "Što je s našim 'medijama'? Je li teško ići u Austriju i tražiti onih 300 računa? Tu nema istražiteljskog novinarstva", nabrajao je Glasnović, dodajući da 14 hrvatskih obitelji u Austriji na računima ima 17,4 milijarde kuna. U raspravi je spomenuo i Hrvoja Šarinića za kojeg je rekao da je francusku masonsku ložu doveo u Hrvatsku. 

9:35 Sabor je sjednicu započeo stankom koju je zatražilo pet zastupničkih klubova.

SDP nakon stanke želi govoriti o "neiskorištenju predpristupnih fondova", Željko Glasnović o bankovnim računima u inozemstvu, HDZ i HNS će dati dodatno objašnjenje vezano uz istražno povjerenostvo o Agrokoru, dok će Most govoriti o iseljavanju mladih. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene