Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica u Banskim dvorima

Vlada odgodila porez na nekretnine i odbacila interpelaciju SDP-a zbog pozdrava ZDS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je izmijenila Zakon o lokalnim porezima, čime bi se ukinulo uvođenje poreza na nekretnine.

 

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život? Mreža mladih traži ocjenu ustavnosti - 2 Uz podršku oporbenih zastupnika Mreža mladih ide na Ustavni sud: "Bez stranačke iskaznice mladi nemaju pravo da se njihov glas čuje"

11:20 Vlada se očitovala o interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "za dom spremni".

"Vlada odbacuje navode iz interpelacije SDP-a. U našem programu jedno od temeljnih polazišta je osuda svih totalitarnih sustava. Odbijamo teze o relativizaciji ustaških zločina. Kad je riječ o ploči u Jasenovcu, ona je postavljena 2016. u spomen na 11 poginulih hrvatskih branitelja. Riječi koji se nalaze na pečatu udruge upisane su u registar udruga. Za nas je jasno da se taj pozdrav predominantno veže uz ustaški pozdrav i on je neprihvatljiv u Jasenovcu te je ploča premještena. Kao Vlada želimo dugoročno regulirati ovo pitanje zakonski. Danas ćemo jasno dati zadaću članovima Vijeća da ubrzaju preporuke. Predlažemo Saboru da ne prihvati interpelaciju", kazao je Plenković.

10:45 Vlada je potom usvojila Zakon o lokalnim porezima čime je odgođeno uvođenje poreza na nekretnine.

"Naš cilj je pojednostaviti poreznu politiku. Kroz tri nameta koji se integriraju u jedan, doći će do pojednostavljivanja administracije te će se pojačati prihodna stana lokalnih proračuna. Ova Vlada suštinski jasno daje stav da je za porezno i administrativno rasterećenje poduzetnika i građana. Odredbe koje se odnose na porez na nekretnine brišu se iz Zakona o lokalnim porezima", kazao je Marić.

Uoči sjednice Vlade Marić je poručio kako ukidanje poreza na nekretnine nije poraz porezne reforme biti moj osobni poraz.

Plenković je rekao da zbog jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti Vlada predlaže izmjenu Zakona o lokalnim porezima, kojim će i formalno predložiti stavljanje izvan snage odredbe o prorezu na nekretnine.

"Poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018., kao što je to trebalo biti", izjavio je premijer.

A predloženim izmjenama Zakona o lokalnim porezima uvodi se i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila.

Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala jednom godišnje prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW).

Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća do deset godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Takvo zakonsko rješenje preuzeto je iz ranije važećeg zakona koji je uređivao plaćanje poreza na cestovna motorna vozila, a koje se kao takvo primjenjivalo od 2001. godine. Stoga se radi postizanja jednakog načina oporezivanja svih prijevoznih sredstava (osobnih automobila i motocikala), sada izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

10:35 Ministar financija Zdravko Marić predstavio je polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kazao je  kako deficit proračuna za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,6 milijardi kuna ili 0,4 posto projiciranog BDP-a, dok je na razini opće države, kada se proračunu dodaju i rezultati izvanproračunskih korisnika i jedinica lokalne samouprave, ostvaren najbolji rezultat unazad 15-ak godina - suficit od 35 milijuna kuna.

Podsjećajući da je i lanjski deficit proračuna za prvo polugodište bio nizak, a što se često pripisivalo činjenici da je dobar dio tog razdoblja na snazi bilo privremeno financiranje, Marić je naglasio da je u odnosu na to razdoblje u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni deficit manji za 800 milijuna kuna.

Ti su rezultati, istaknuo je, snažna poruka kako se vode javne financije, koju je prepoznala i međunarodna zajednica te je Hrvatska po prvi put od 2007. godine dobila ocjenu stabilizacije kreditnog rejtinga. Prepoznala su to i financijska tržišta i u prvom je polugodištu država izdala dvije obveznice - jednu međunarodnu desetogodišnju uz najniži trošak te jednu na domaćem tržištu, također uz najniži trošak i najdulju ročnost, od 15 godina.

10:32 Premijer je kazao kako je Hrvatska u prvom polugodištu ostvarila proračunski višak. Kazao je i kako za razliku od Slovenije, u Hrvatskoj nema potreba o sjednicama na temu spremnosti vojske.

10:30 Sljedeća tema je Porez na nekretnine

"Dogovorili smo na užem kabinetu da ćemo radi jasnoće i uklanjanja svih nedoumica predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima čime ćemo van upotrebe staviti Porez ne nekretnine", kazao je je Plenković.

10:27 Premijer je potom govorio o kurikularnoj reformi

"Pristupit ćemo osvježenju i modifikaciji članstva PSP-a i novom izboru članova ERS-a. Ovo je tema oko koje svatko u RH ima mišljenje jer mu je bitno kakvo će znanje steći naša djeca. U suradnji s partnerima pristupit ćemo ovom problemu na sveobuhvatan način", kazao je Plenković.

10:23 Plenković se dotaknuo i ploče HOS-a u Jasenovcu koja je premještena u Novsku.

"Riješili smo problem u dogovoru s udrugama. Danas ćemo doržati sjednicu Vijeća za suočavanje s prošlošću. Danas će biti raspravljen jedan dokument, a zadaća je vijeća da što skorije formulira preporuke za kvaliteteno zakonsko reguliranje pitanja simbola totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili neujednačenu praksu uporabe tih simbola. Postoje i provokatori koji te teme koriste kako bi unijeli razdor u javnosti. Tu mislim na neke marginalne stranke koje su palile Novosti. Takva ponašanja su neprihvatljiva i mi ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati", kazao je Plenković

10:20 Premijer je komentirao i odnose sa Slovenijom

"Imat ću sastanak s predstavnicima političkih stranaka. Cerar u Zagreb dolazi nakon našeg posjeta naše delegacije New Yorku. Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst otvorenih pitanja sa Slovenijom. Granično pitanje je za nas stvar bilateralnih dogovora. Želimo pronaći rješenja koja će biti na tragu mudre, stabilne i pouzdane politike. Podsjećam, na moj dogovor s Cerarom o primjeni strožeg Schengenskog pravilnika. Očekujem smirene razgovore. Slovenija je susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema i najviše bliskosti", kazao je Plenković.

10:15 Na početku sjednice premijer je komentirao aktualne političke događaje.

Osvrnuo se na poplave koje su pogodile Zadarsku županiju.

"Nakon katatsrofalne požarne sezone došli smo do situacije da smo u Zadarskoj županiji gotovo zamijenili dva godišnja doba. S ministrima smo bili u županiji i nastojali vidjeti kako pomoći. Siguran sam da će nakon proglašenja elementarne nepogode biti potrebno pomoći Županiji. Očekujem promptnu reakciju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda da se što prije saniraju štete. Kad se šteta procijeni vidjet ćemo kako financijski možemo pomoći", kazao je Plenković i zahvalio i pripadnicima Hrvatske vojske koji pomažu u saniranju štete.

 

Plenković: "Javnost nije dovoljno upoznata s porezom"

Premijer Andrej Plenković je, naime, nedavno ocijenio kako hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine te najavio odgodu njegova uvođenja "za jedno dogledno vrijeme" kako bi se sve potrebne analize "i na neki način pomoglo jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija".

Premijer je napomenuo kako je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne područne samouprave. Istaknuo je i da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente, koja već postoji, a na način da to bude i pravednije i učinkovitije za porezno administriranje.

Odgodu je najavio i ministar financija, podsjetivši kako porez na nekretnine nije ni bio zamišljen kao novi porez, već kao sastavni dio cjelokupne porezne reforme kroz koju su hrvatsko gospodarstvo i građani rasterećeni za više od dvije milijarde kuna. Ponovio je i kako je namjera bila da to postane nenamjenski prihod gradova i općina, za razliku od sadašnje komunalne naknade koju je moguće koristiti samo za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

Odgovor na interpelaciju SDP-a

Na dnevnom redu sjednice Vlade, među ostalim, je i odgovor na interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjena u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "za dom spremni". Naime, Klub SDP-a je krajem travnja u saborsku proceduru uputio tu interpelaciju, a povod je bilo, kako navode, nedjelovanje Banskih dvora zbog spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je, kao dio grba udruge koja je postavila ploču, ispisan i taj pozdrav.

SDP-ovih 28 zastupnika traži od Hrvatskog sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Ploča je u Jasenovcu u kojem je u vrijeme NDH bio logor, postavljena u studenom prošle godine, a u međuvremenu je, prije tjedan dana premještena u Novsku.

SDP-ov Klub u interpelaciji podsjeća da je zbog te ploče pred saborskim Odborom za Ustav pokrenuta rasprava, koja je sredinom prosinca prošle godine rezultirala Zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vrijeđa sve žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

U međuvremenu, u ožujku ove godine, osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje Vladi treba dati preporuke za izradu zakonskog okvira kojim bi se reguliralo pitanje uporabe i isticanja obilježja, značenja i simbola nedemokratskih režima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene