Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠEKS IMA RJEŠENJE

Rasplet krize u Saboru: Tko može zamijeniti Petrova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U raspletu krize rješenje će SDP tražiti i sjednicom Odbora za Ustav koji treba rastumačiti tko ima pravo, Željko Reiner ili Peđa Grbin, a svoje mišljenje dao je i Ustavni sud.

Da HDZ-ov potpredsjednik Sabora nije smio zauzeti napušteni stolac, prvi se pobunio SDP.  Tvrde da nema parlamentarne većine.

"Znači da niti vi niste potpredsjednik sabora iz reda parlamentarne većine", poručio je Peđa Grbin Željku Reineru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Večer uoči najburnije sjednice Najnovija analiza: Tko ima koliko ruku zastupnika u Saboru? Slika nije dostupna Biti ili ne biti Skinuli rukavice: Zastupnike čeka najturbulentnija sjednica u dosadašnjem sazivu Sabora

Vladimir Šeks pak kaže bitno je da je taj potpredsjednik izabran voljom parlamentarne većine. "Sabor bi trebao danas zaključiti sjednicu, ne prekinuti. Iduća će sjednica biti zakazana nakon lokalnih izbora", rekao je Šeks

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, rekao je da zastupnici njegove stranke neće sudjelovati u nastavku sjednice dok se krši Ustav, zakon i Poslovnik Sabora. 

Čeka se i što će o svemu zaključiti u petak na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Od 13 članova Odbora, pet ih je iz HDZ-a, petero iz SDP-a te po jedan iz HNS-a, SDSS-a i Mosta. Na kojeg HDZ ne može računati.

Na pitanje što ako se Odbor negativno odredi prema njegovom tumačenju, Šeks kaže da Odbor za Ustav, kao svi odbori Sabora, može dati određeno mišljenje koje plenarna sjednica ne mora uvažiti.

Božo Petrov poručuje da je najpoštenije otići na nove izbore. "Neka Plenković ima hrabrosti izaći i reći: Evo me, ocijenite me za ono što sam radio posljednjih mjesec dana, zaštitio ministra koji je znao što se događa u Agrokoru", rekao je Petrov.

No, za njegovu izjavu da nema parlamentarne većine Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda kaže ona je političke naravi. "Ona nema nikakvu ustavnopravnu vrijednost. O tome da li postoji parlamentarna većina odlučuje se u posebnom postupku i to u glasanju o povjerenju Vladi, o proračunu i drugim slučajevima koji su predviđeni Ustavom, zakonom i Poslovnikom", kaže Šeparović.

Ustavni stručnjak Mato Palić poziva na što hitniji izbor novog predsjednika Sabora. Bez njega, kako kaže, pitanje je je li se Sabor dekonstituirao. "Ako nije moguće da to bude natplovičnom većinom kao Petrov to bi ga deligitimiralo, ali s formalne strane bilo bi u skladu s odredbama Poslovnika Sabora", kaže Palić.

Problem je, navodi i Vlada koja je ostala bez četiriju ministara. "Predsjednik Vlade bi trebao što prije predložiti Saboru četiri osobe koje bi postale ministri", kaže Palić.

HNS zbog svega najavljuje interpelaciju rada Vlade. Krenut će u prikupljanje potpisa. Čeka se i što će biti s inicijativom Mosta za raspuštanjem Sabora.

"Tu imamo problem HNS-a, IDS-a, Ivana Lovrinovića i ostalih koji vjerojatno da sačuvaju saborske fotelje ne žele ići na nove izbore", kaže Mostov Nikola Grmoja.

Na potezu je saborski Odbor za Ustav koji će u petak odlučivati može li i bez 76 ruku Mostova predsjednika Sabora zamijeniti HDZ-ov potpredsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene