Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prosvjedi mljekara

Raskol među seljacima: Dio mljekara pristao na 2,44 kune po litri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio mljekara je pristao na cijenu od 2,44 kuna za litru mlijeka te su potpisali sporazum.

Ova cijena je dogovorena prema prosjeku modela EU-5, tj. država iz kojih se u Hrvatsku uvozi mlijeko. Ministar Tihomir Jakovina potvrdio je kako je dio mljekara potpisao sporazum. Ostali mljekari bi se danas tijekom dana trebali konzultirati sa svojim članstvom i vidjeti hoće li prihatiti ove uvjete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U samom vrhu Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno Slika nije dostupna Mali mljekari strahuju Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka

'HSUMP se ne može složiti s ponudom mljekarske industrije od 2,44 kune. Mi ćemo ovu ponudi prenijeti kriznom stožeru za obranu cijene mlijeka, a ako ostale kolege to žele prihvatiti to je njihovo pravo', kratko je novinarima izjavio predsjednik Saveza Igor Rešetar.

Rešetar je novinarima kazao i kako bi se danas trebali sastati s predsjednika Republike Ivom Josipovićem kojeg će upoznati sa svojim problemima i kako ih riješiti. Tu je prije svega pitanje 42 lipe intervencije koju su proizvođači do sada dobivali od države, a bez koje hrvatski proizvođači mlijeka ne mogu opstati, rekao je.

Sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, koji je sinoć prekinut bez dogovora, nastavljen je jučer poslijepodne, a nakon tri sata razgovora bio je prekinu na sat vremena kako bi se mljekarska industrija očitovala na prijedlog o cijeni od 33 eurocenta (oko 2,48 kuna).

Na sjednici Savjeta sudjeluju i predstavnici HSUPM-a, iako su njihovi čelnici danas prijepodne najavili da, nakon noćašnjeg privođenja 29 prosvjednika na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, neće doći na nastavak sjednice.

Proizvođači mlijeka u prošli su utorak započeli prosvjede nezadovoljni otkupnom cijenom koju im je ponudio Dukat od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego ranije. Već deset dana proizvođači prosvjeduju ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjed se u međuvremenu proširio na 30-ak punktova širom Hrvatske.

'Postigli smo Sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka koji će se određivati na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka 5 zemalja i to Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske. Sporazum vrijedi za iduća tri mjeseca, do 31. svibnja 2012. godine, i za to razdoblje je otkupna cijena svježeg sirovog mlijeka 2,43 kn', priopćeno je iz ministarstva poljoprivrede. (D.Ma/H)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene