Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpredsjednik srbijanske vlade

'Ukoliko ste tema u Hrvatskoj, to može donijeti neke političke bodove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić smatra da Hrvatska ne razmišlja o normaliziranju odnosa sa Srbijom i da je presuda, kojom je Međunarodni sud pravde u utorak odbacio hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije i srbijansku protutužbu, u Hrvatskoj tema predizborne kampanje.

'Nakon završenih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj vidimo praktično nastavak izborne kampanje, koja će trajati cijelu godinu. Nitko u predvečerje izbora ne misli na normalizaciju niti unaprjeđenje odnosa sa Srbijom. Naprotiv, Srbija će biti tema te kampanje. A ukoliko ste tema u Hrvatskoj, to može donijeti neke političke bodove, glasove', rekao je Ljajić za srbijanski medij B92.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku" Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..."

Ljajić ne očekuje da će, u političkom smislu, presuda ICJ-a 'imati neki poseban značaj' glede razvoja i unaprjeđenja odnosa.

Istodobno je ustvrdio kako se Srbija trudi da ničim ne doljeva 'ulje na vatru' i da normalizira odnose, jer su oni u interesu i Srbije i susjednih zemalja.

Predsjednik odbora za Srbe u inozemstvu srbijanskog parlamenta Janko Veselinović očekuje da će presuda pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država.

'Nije sporno da je bilo žrtava u ratnim sukobima i da treba istražiti sve ratne zločine kao moralno sudsku satisfakciju, pri čemu treba inzistirati na pojedinačnoj odgovornosti, a ne da se optužuje cijeli narod', izjavio je Veselinović.

Tko je donosio odluke o hrvatskoj tužbi - 58 političara, špijuna, odvjetnika, diplomata

Po njegovom mišljenju time bi se stavila točka na rat sa ciljem da se on nikada ne ponovi. On također smatra da je nakon odbacivanja tužbe i protutužbe 'došlo vrijeme za početak istinskog rješavanje brojnih otvorenih pitanja Srba' koji su napustili Hrvatsku, za koje on tvrdi da su 'izbjegli i prognani', od povrata imovine, stanova i mirovina te statusnih pitanja poput uporabe jezika i pisma.

Odluku o odbacivanju tužbe i protutužbe očekivanom je ocijenio član srbijanskog pravnog tima u sporovima pred ICJ-em do 2010. godine Vladimir Đerić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene