Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deficit

Rashodi gore, prihodi dolje: Manjak proračuna 7 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prihodi državnog proračuna u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 43,5 milijardi kuna, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi porasli za 2,2 posto i iznosili su 50,4 milijarde, pa je tako proračunski deficit u pet mjeseci iznosio 6,9 milijardi kuna, doznaje se iz Ministarstva financija.

Prihodi proračuna od 43,5 milijardi kuna su za 506,5 milijuna kuna manji nego li u pet mjeseci prošle godine. Od PDV-a je u pet mjeseci prikupljeno 14,3 milijarde kuna, što je 2,4 posto više nego li u istom razdoblju lani, dok je od trošarina prikupljeno 3,8 milijardi kuna, što je 1,2 milijarde, odnosno 44,2 posto više. Od tog porasta prihoda od trošarina najviše se odnosi na Inu koja, kažu u Ministarstvu, izvršava svoje obveze. Od kriznog je poreza proračun u pet mjeseci prikupio 1,05 milijardi kuna. Pad se bilježi kod poreza na dohodak od kojeg je u pet mjeseci naplaćeno 47 milijuna kuna manje, te od poreza na dobit koji je iznosio 3,3 milijarde kuna, što je 1,3 milijarde kuna manje.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Kako lokalni čelnici upravljaju našim novcem? - 7 DEFICIT RASTE Kako su lokalni čelnici upravljali novcem građana? Institut za javne financije objavio veliku analizu, pogledajte tko je najbolji, a tko najgori

Od doprinosa je u pet mjeseci prikupljeno 15,7 milijardi kuna, što je 4,9 posto, ili 805 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani. Rashodi proračuna u prvih su pet mjeseci izvršeni u iznosu 50,4 milijarde kuna, što je 1,1 milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani. Rashodi za zaposlene u pet su mjeseci iznosili 9,2 milijarde kuna, što je 237,5 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme lani. Materijalni rashodi u iznosu 3,3 milijarde kuna manji su za 106,8 milijuna kuna, dok su financijski rashodi iznosili 3 milijarde kuna, što je 148,7 milijuna kuna više nego u pet mjeseci lani.

Subvencije su s iznosom od 3,1 milijardu kuna za 75,6 milijuna kuna manje nego u pet lanjskih mjeseci, a pad primjerice bilježe subvencije za brodogradnju (145,3 milijuna kuna manje), HŽ (48,6 milijuna kuna manje), dok su subvencije poljoprivredi više za 54,6 milijuna kuna. Pomoći dane u inozemstvu i unutar države iznosile su 2,4 milijarde kuna, što je 515,5 milijuna kuna više nego u pet mjeseci lani, no u resoru financija napominju i kako se na toj stavci bilježi i prolazni transfer za Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste na osnovu naknada za ceste koja se naplaćuju u cijeni derivata.

Za naknade građanima i kućanstvima iz proračuna je u pet mjeseci izdvojeno 26,6 milijardi kuna, ili 610,7 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Pritom su rashodi za mirovine viši za 435,5 milijuna kuna, porodiljne naknade više su za 86,2 milijuna kuna, a naknade za nezaposlene više su za 215,8 milijuna kuna. Rast rashoda za mirovine ponajviše je utjecao na rast proračunskih rashoda u prvih pet mjeseci, kažu u Ministarstvu financija. Po podacima iz tog resora za mirovine je u pet mjeseci izdvojeno ukupno 14,6 milijardi kuna, od čega je iz doprinosa naplaćeno 7,8 milijardi, a dodatno je iz proračuna osigurano 6,8 milijardi kuna.

To je jedan strukturni problem koji opterećuje državne financije, kažu u Ministarstvu, a kako se doznaje uskoro bi trebala biti osnovana i posebna radna skupina koja će se baviti pitanjima vezanim uz mirovinski sustav, primjerice i pitanjima prijeveremenog umirovljenja. Za zdravstvo je u pet mjeseci ukupno izdvojeno 8,3 milijarde kuna, od čega je 7,2 milijarde prikupljeno iz doprinosa, a dodatnih 1,1 milijarda kuna iz proračuna. U Ministarstvu financija procjenjuju da će se izdaci iz proračuna za mirovine i zdravstvo u ovoj godini kretati na razini 17-18 milijardi kuna. U resoru financija za sada ne mogu reći kada bi moglo doći do rebalansa proračuna. Napravit ćemo procjene i dati premijerki Jadranki Kosor prijedlog, kažu u Ministarstvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene