Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčić tvrdi

"Nema šanse da se itko u SDP-u 'preko noći' odrekne Zorana Milanovića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Branko Grčić u subotu je izjavio kako je Zoran Milanović ostavio duboki trag u toj stranci te da nema šanse da ga se bilo tko u SDP-u odrekne "preko noći."

"Zoran Milanović je ostavio duboki trag u SDP-u u ovih deset godina i zaista nema nikakve šanse da se bilo tko u SDP-u 'preko noći' odrekne Zorana MIlanovića i svega onoga onoga što je u stranci dobroga donio", izjavio je Grčić novinarima u subotu navečer, nakon završetka Izborne konvencije splitskog SDP-a.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde

Grčić je na toj konvenciji izabran za člana Predsjedništva splitskog SDP-a te je rekao da su u splitskom SDP-u sada "spremni okrenuti novu stranicu".

"Čekaju nas lokalni izbori i moramo naći dobrog i kvalitetnog kandidata za splitskog gradonačelnika te pokušati ponovno osvojiti vlast", kazao je Grčić.

Na upit razmatraju li se već sad imena koja bi mogla biti SDP-ovi kandidati za splitskog gradonačelnika, Grčić je odgovorio da bi se zasad suzdržao glede imena, jer će tijela SDP-a o tomu obaviti široke konzultacije.

"Nastojat ćemo iznjedriti kandidata za splitskog gradonačelnika, prije svega u SDP-u, ali nije isključeno da se razgovara i o kandidatima koje bi SDP podupro", dodao je Grčić.

"Milanović će biti potreban novom vodstvu SDP-a"

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za novog predsjednika stranke Ranko Ostojić poručio je u subotu u Splitu da će Zoran Milanović trebati budućem vodstvu stranke te kako nisu u pravu oni koji kažu da Milanović ne treba SDP-u.

"Oni koji kažu da SDP-u ne treba Zoran MIlanović potpuno krivo govore. Ja vjerujem kako je saborski zastupnik i predsjednik kluba zastupnika SDP-a Milanović u ovom trenutku apsolutno u SDP-u i da će trebati svakome onome tko bude vodio SDP", rekao je Ostojić u subotu novinarima u Splitu gdje nazoči na izbornoj konvenciji splitskog SDP-a.

Podsjetivši kako je Milanović donio odluku da se neće kandidirati za predsjednika SDP-a na skorašnjim stranačkim izborima, Ostojić je rekao kako o Milanoviću ovisi "gdje će i što će." Na novinarski upit je li veći broj, to jest devet, kandidata za predsjednika SDP-a znak slabosti i krize SDP-a, Ostojić je ocijenio kako je dobro što ima više kandidata.

"To je razočarenje onima koji bi željeli da SDP promovira više kandidata, a onda kada ih ima više, odjednom se mora pravdati", rekao je Ostojić. Pri tomu je kazao kako će se tek vidjeti koliko ima stvarnih kandidata jer je u tijeku prikupljanje potpisa potrebnih za kandidaturu (1.000), a službena kampanja počinje 5. studenog ove godine nakon što se završi prikupljanje potpisa kandidata.

Po Ostojićevom tumačenju, u SDP-u se ne događa ništa dramatično. Smatra da će se nakon skorašnjih izbora stranka stabilizirati i pripremiti za lokalne izbore. Komentirajući stanje u splitskom SDP-u, Ostojić je ustvrdio kako je nedavno bilo pokušaja da splitski SDP bude "odveden u krivom smjeru" ali on je, kako je rekao, siguran da će splitski SDP biti "čvrsta okosnica SDP-a u Dalmaciji.".

Na upit ima li se on namjeru u budućnosti kandidrati se za predsjednika splitskog SDP-a, Ostojić je kazao kako bi to već učinio da imao takvu želju. "U ovom trenutku sam usredotočen na neke druge izbore (za predsjednika SDP-a). Ja sam 17 godina bio bez značajne funkcije u SDP-u, a 26 godina sam član SDP-a i prema tome ništa mi se neće dogoditi ako i ne budem imao nikakvu funkciju," rekao je Ostojić.

Splitska izborna konvencija: bez rasprave o stanju u SDP-u

Splitski SDP danas bira dvoje potpredsjednika, Predsjedništvo i novi saziv Gradskog odbora te izaslanike splitskog SDP za sudjelovanje na sljedećoj izbornoj konvenciji SDP-a Hrvatske u prosincu ove godine.

U dijelu otvorenom za novinare predsjedavajući Radnog predsjedništva konvencije Vinko Bajrović pozvao je sudionike da danas ne postavljaju pitanja na koja se neće moći dati odgovor te je predložio da održavanje posebne konvencije splitskog SDP na kojoj bi se raspravljalo o stanju u toj stranci.

"U prosincu ove godine možemo održati konvenciju splitskog SDP-a na kojoj bi raspravljali o rezultatima parlamentarnih izbora i analizirali uzroke i posljedice izgubljenih izbora te o pripremama za lokalne izbore 2017.", rekao je Bajrović. Pri tomu je naglasio kako u SDP ima "veliku broj nezadovoljnika."

"Postoji veliki broj nezadovoljnih članova SDP-a među kojima sam i ja. Podvojili smo se ovdje u Splitu kao što se desilo i SDP-u u cjelini", ocijenio je Bajrović.

Radojković se usprotivio da Bauk bude predsjednik izborne komisije

Prilikom prijedloga da se Arsena Bauka, člana Predsjedništva SDP-a i nekadašnjeg ministra uprave, izabere za predsjednika izborne komisije današnje konvencije splitskog SDP-a intervenirao je Veljan Radojković usprotivivši se takvom prijedlogu.

"Bauk je predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a i nije član splitskog gradskog odbora SDP-a te ne bi trebao biti predsjednik izborne komisije i za tu dužnost bi trebalo izabrati člana splitskog SDP-a," rekao je Radojković.

Predsjednik splitskog SDP-a Darko Parić je istaknuo kako u dokumentima i pravilnicima o radu splitskog SDP nije navedeno da predsjednik izborne komisije na izbornoj konvenciji te SDP-ove gradske organizacije ne može biti netko tko nije njezin član.

"Ne vidim razloga da Bauk ne bude predsjednik izborne komisije", rekao je Parić.

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za stranačkog predsjednika Ranko Ostojić je pak rekao kako bez obzira na to što u dokumentima splitskog SDP-a ne piše da predsjednik izborne komisije ne može biti netko tko nije član Gradskog odbora SDP-a Splita, on smatra kako bi za predsjednika te izborne komisije ipak trebalo izabrati nekoga tko je član splitskog SDP-a.

"Ako bi predsjednik izborne komisije bio netko tko nije član Gradskog odbora SDP-a Split, to će dovesti do pitanja je li sve urađeno kako treba", poručio je Ostojić. Nakon toga se odustalo od prijedloga da se Bauka izabere za predsjednika izborne komisije i na tu je dužnost izabran Toni Zoranić.

Sudionicima izborne konvencije splitskog SDP-a obratila se i Vesna Škulić kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Hrvatske na izborima zakazanim za 19. studenog ove godine i pozvala na poštivanje načela socijaldemokracije. "Želim vam uspješan rad i da se vodite načelima socijaldemokracije te da izaberete u rukovodstvo one članove SDP-a koji misle socijaldemokratski," poručila je Škulić.

I kandidat za predsjednika SDP-a Duško Polovina također se obratio splitskim SDP-ovcima rekavši da je splitski SDP bolji od njegovog zadarskog. "Splitski SDP je bolji od zadarskog, jer ovi moji promoviraju samo sebe", rekao je Polovina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene