Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

O SLUČAJU SALOPEK 'Ne možemo potvrditi detalje, priča nije završena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić bio je gost Dnevnika Nove TV.

 

Svjedoci smo humanitarne krize u susjednim zemljama, može li to očekivati i Hrvatska?

Pročitajte i ovo Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..." Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve"

Imigrantski val traje još od "Arapskog proljeća". Hrvatska se uspješno nosila sa svim tim razdobljima i jedna je od rijetkih europskih zemalja koja bilježi pad, kako ilegalnih imigranata, tako i tražitelja azila kroz sve ovo razdoblje.

To nije bilo bez razloga. Prvo Hrvatska nije zemlja, destinacija, u kojoj bi željeli ostati, drugo, mi smo jako dobro opremljeni na granici i treći dio je da Hrvatska nažalost još nije sastavni dio Schengena pa to na neki način destimulira one koji bi željeli ući u schengenski prostor i u njemu se slobodno kretati.
Izgradnja zida je nova okolnost u Mađarskoj koja bi mogla preusmjeriti rutu preko Hrvatske. Mi uspješno branimo granicu i nadamo se da ćemo tako nastaviti i dalje.

Jesmo li pojačali mjere sigurnosti na granicama?

Nakon zadnjih događaja prije desetak dana kada je došlo do pucnjave pa i uporabe, znači, sredstava prisile od strane srspske policije koja je pokušala spriječiti tisuću migranata na ulasku u Mađarsku, Hrvatska je pojačala mjere na granici.

Ako dio vala krene u Hrvatsku, jesmo li spremni?

Budite sigurni da Hrvatska ima one kapacitete da se ne događa ovo što možemo vidjeti na scenama u susjednoj zemlji, a to je spavanje po parkovima i slične stvari.

Kako bismo mi smjestili te ljude i bismo li ih smjestili ili vratili?

U slučaju primjene međunarodnih ugovora o readmisiji, ilegalne imigranate vraćamo u zemlju iz koje su došli, ako bi bilo zadržavanja i slično, naravno da bismo upotrijebili one kapacitete koje imamo.

Posljednjih dana Hrvatska je potresena i pričom o gospodinu Salopeku, imate li Vi kao ministar i hrvatske službe informacije o tome kako napreduje istraga kako u Hrvatskoj, tako i u Egiptu?

Prije svega izražavam sućut obitelji. Ne možemo potvrditi detalje ni što se do kraja dogodilo. Radi se o tragičnom događaju u kojem je hrvatski državljanin otet. To je podrazumijevalo i ozbiljnu suradnju kako s egipatskim vlastima, tako i s našim saveznicima u koaliciji onoliko koliko je to maksimalno bilo moguće. Time priča nije završena, naravno da se radi na svemu ostalome, a to je da se pokuša pronaći one koji su ga oteli, eventualni kraj koji se dogodio, da vidimo točno što je bilo i ako se tako nešto potvrdi i one koji su to počinili.

Očekujete li u nekom roku da će biti ikakvih informacija?

Treba biti realan. Nažalost sva iskustva, ne samo naše zemlje nego i svih drugih koji su to doživjeli, vrlo teško se dolazi do rezultata, ali to ne znači da ćemo odustati od traženja.

Jesu li pojačane mjere sigurnosti, borba protiv terorizma?

Hrvatska je još od siječnja, znači od napada na Charlie Hebdo u Parizu, pojačala mjere kroz dva stupnja. Sad smo na najvišem stupnju.
Hrvatska ne može reći da je izolirana ili da nekim svojim potezima može kazati da se to ne može dogoditi. S druge strane, naša je obaveza napraviti maksimum.

Ministre u kojoj je fazi istraga oko svastike?

Policija je ono što su me izvijestili dostavila video na raščišćavanje svojim kolegama u Europolu. Povratan rezultat ja u ovom trenutku ne znam. Ako bude potrebno i raspisivanje nagrade je mogućnost da pokušamo doći do počinitelja.

Koji je red veličina nagrade?

Inače ona može biti za recimo ubojstva oko 50 tisuća kuna, toliko je ograničenje u zakonu. Naravno da za pronalazak počinitelja svastike neće biti toliko, ali i tu mjeru ćemo napraviti bude li potrebno.

Bivši predsjednik Ivo Josipović ostaje, ako se ne varam do kraja tjedna, bez osiguranja?

Znači on ne ostaje bez osiguranja, već su istekle mjere osiguranja kako je propisano uredbom šest mjeseci od završetka njegovog mandata. O tome je on u ponedjeljak obaviješten i nije bilo nikakvih primjedbi što se toga tiče. Ukoliko bi se pokazale bilo kakve prijetnje, kao i kod svakog drugog građanina, policija ima na raspolaganju svoj drugi sustav s kojim može zaštititi svakog građanina pa i bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. Njemu na raspolaganju ostaje osobni vozač, službeno vozilo, dva državna službenika i ako bi bila potrebna zaštita, naravno da bi je dobio.

Nakon najnovije odluke o ćirilici u Vukovaru, sa sigurnosnog aspekta, očekujete li neke nove nategnute situacije na tom području?

Ja zaista ne vidim razlog zašto bi provođenje zakona trebalo nekoga iritirati. Međutim, očito da još uvijek nismo na tom stupnju da bismo shvatili da to možda nije najvažniji problem. Oni koji ga žele iskoristiti, koji žele svaki put potaknuti takvo politiziranje provođenja zakona, ne poštuju, pa moram reći, vlastite zakone.

Branitelji prosvjednici, s kojima ste kao ministar imali zategnute odnose, najavljuju odlazak iz šatora i mogući politički angažman. Što Vi iščitavate iz toga?

Mislite na onaj šator u Savskoj?

Da.

Ja sam već mislio da su otišli.

Nisu još, ali su najavili odlazak i politički angažman.

Ja tamo više ne vidim nikoga, prema tome... a ako će ići na politički angažman, što je ovo do sada bilo?

Kako ide s pripremom koalicije za izbore?

Sve ide dobro. Raste BDP treći kvartal zaredom, povjerenje Vladi nikad nije bilo bolje nego što je sada. Prema tome napokon se vide oni rezultati pozitivni koji jesu. Nadam se da će to na kraju biti okrunjeno rezultatom, da ćemo sa svojom koalicijom dobiti izbore ove godine.

S IDS-om ili bez?

Kad kažem ove godine, mislim na izbornu godinu bez obzira na to kada će datum biti.

S IDS-om ili bez?

Što se toga tiče pregovori s koalicijskim partnerima uvijek imaju svoje pluseve i minuse. Nima je to naravno ponuđeno. SDP će donijeti odluku.

Jeste li kao koordinator zabrinuti što se lijevi centar okrupnjava i što se stvaraju nove koalicije?

Sve skupa kad pogledate, to su takvi rezultati da ne mogu nikako ugroziti pravi izborni rezultat. Ali jest činjenica da određeni broj glasova koji dolazi onima koji teško da mogu uopće proći prag, naravno da čine uslugu HDZ-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene