Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudac vrhovnog suda

Ranko Marijan je novi predsjednik DSV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Vrhovnog suda Ranko Marjan danas je izabran za predsjednika novog saziva Državnog sudbenog vijeća (DSV), dok je za njegova zamjenika izabran sudac zagrebačkog Županijskog suda Dražen Jakovina.

Novi predsjednik i njegov zamjenik izabrani su tajnim glasovanjem na konstituirajućoj sjednici tijela zaduženog za izbor i stegovno kažnjavanje sudaca, doznaje se poslijepodne u DSV-u.

Novi članovi DSV-a prije toga su prisegnuli pred predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom. On je podsjetio da je 11 novih članova DSV-a izabrano nakon promjene Ustava i zakonskih odredaba kojima je propisano da to tijelo čini sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suci bez komentara Počeo postupak osječkim sucima koji su se družili s Mamićem, odvjetnik Darka Krušlina: "S jedne strane imate suca, s druge čovjeka u bijegu koji truje medijski prostor" Slika nije dostupna napeto na sjednici DSV odlučio: Horvatović predsjednik Visokog kaznenog suda, Turudić izgubio s dva glasa manje



Novi saziv DSV-a, osim za imenovanje, napredovanje te sankcioniranje sudaca, odlučivat će i o predsjednicima sudova koje je do sada postavljao ministar pravosuđa.

Iz redova sudaca u DSV su imenovani Ranko Marjan i Marin Mrčela s Vrhovnog suda, Dražen Jakovina i Marko Pribisalić sa županijskih sudova u Zagrebu i Splitu, Tihana Cišper s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, općinski sudac iz Splita Mijo Galiot te Marko Rašo s Visokog prekršajnog suda. Od sveučilišnih profesora imenovan su dekan splitskog Pravnog fakulteta Josip Buklijaš i Alen Uzelac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dok su Josip Leko (SDP) i Josip Salapić (HDZ) izabrani kao saborski zastupnici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene